CIA va trece printr-o reorganizare fără precedent

CIA va trece printr-o reorganizare fără precedent
Publicat: 20/11/2014, 15:00

Potrivit ziarului, propunerea ar viza replicarea Centrului Contraterorism (CTC) din cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA) și altor entități, o idee care reflectă rolul extins și influența CTC în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Propunerea se află în „stadii preliminare”, potrivit oficialilor citați, și ar putea fi revizuită sau chiar respinsă. Foști și actuali oficiali din domeniul informațiilor și-au exprimat opoziția, pe motiv că ar produce perturbări prea mari și ar putea pune în pericol capabilități și expertiză considerate critice.

Însă Brennan își continuă eforturile, afirmă sursele citate, iar schimbările ar urma să fie printre cele mai ambițioase din istoria CIA, vizând crearea unor centre menite să se concentreze asupra unor regiuni ca China și America Latină sau probleme pentru care, în prezent, este dispersat personal în diverse componente ale Agenției.

„Este un efort major”, a declarat un fost oficial CIA de rang înalt care a lucrat cu Brennan. Întrebat dacă știe vreun exemplu de reorganizare anterioară similară ca amploare, el a răspuns că „nu cred că a existat așa ceva”.

Brennan a format în septembrie o comisie CIA care să evalueze propunerea, în cadrul unei revizuiri mai largi a structurii agenției. Într-un mesaj adresat personalului Agenției, el a citat „creșterea numărului și complexității problemelor de securitate”, ca de exemplu amenințarea continuă reprezentată de rețeaua teroristă Al-Qaida, războiul civil din Siria și incursiunea Rusiei în Ucraina.

„Sunt tot mai convins că a venit vremea să privim într-o nouă lumină modul în care suntem organizați ca Agenție și dacă structura curentă și felul în care acționăm necesită ajustarea”, se arată în mesaj, din care The Washington Post a obținut fragmente. Brennan nu prezintă niciun plan precis, dar se declară îngrijorat de faptul că diviziile actuale subminează eficiența CIA, într-o perioadă în care „nevoia de integrare nu a fost niciodată mai mare”, iar mai multe misiuni ale Agenției „depășesc limitele organizaționale” tradiționale.

În opinia unor foști oficiali, interesul lui Brennan față de reorganizare este motivat în parte de frustrarea provocată de eforturile de consolidare a informațiilor americane cu privire la criza din Siria, care s-a transformat dintr-un război civil într-un „incubator pentru grupări teroriste”.

Comisiei interne i s-a cerut să efectueze o „examinare vastă” și urmează să prezinte „recomandări cu privire la oportunitatea unor schimbări, iar dacă da, ce este necesar să se facă”, a declarat Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA. El a precizat că această examinare este în curs, iar „ofițerii nu și-au prezentat concluziile încă”.

Veterani CIA, inclusiv unii care s-au întâlnit cu membri ai comisiei, spun că aceasta a primit o „libertate largă”, fără să se aștepte să susțină ideea lui Brennan. Ei precizează că activitatea comisiei se concentrează asupra evaluării acestei reorganizări majore avute în vedere de către directorul CIA.

În discuție este structura existentă de la începuturile Agenției, personalul fiind împărțit în patru directorate majore. Cele mai cunoscute sunt National Clandestine Service (NCS) – care trimite ofițeri de caz în străinătate cu misiuni de spionaj și efectuează operațiuni sub acopeire și Directorate of Intelligence – care folosește mii de analiști, a căror sarcină principală este să ofere președintelui Obama o perspectivă asupra evoluțiilor globale și altor decidenți politici. Mai există un directorat concentrat asupra științei și tehnologiei și unul însărcinat cu logistica operațiunilor în străinătate.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Comoara din Marea Neagră!Tocmai fost descoperită
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×