Avertisment pentru cei care se gândesc să își facă un tatuaj

Avertisment pentru cei care se gândesc să își facă un tatuaj
Publicat: 22/11/2014, 16:26
Actualizat: 19/06/2015, 20:46

„Substanțele folosite pentru crearea tatuajelor de durată și de mare contrast au fost dezvoltate pentru imprimante și mașini”, spune Wolfgang Bäumler, profesor la departamentul de dermatologie de la Universitatea din Regensburg.

Marile companii chimice produc pigmenții coloranți utilizați în tatuaje, dar mai ales pentru industrie, iar companii mai mici cumpără pigmenții pentru a face din ei cerneală de tatuaj.

„Industria chimică spune că aceste substanțe nu au fost testate niciodată pentru injectarea sub piele”, a declarat Peter Laux de la Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania. „Pur și simplu nu au fost făcute pentru asta”, atrage atenția Laux.

Culorile folosite în cerneala pentru tatuaje trebuie să fie absolut insolubile în apă, a subliniat la rândul său Wolfgang Bäumler adăugănd că numai în acest fel ele nu prezintă un risc pentru sănătate.

De asemenea, studii recente ne-au arătat că doar două treimi din cerneala utilizată pentru tatuaje rămâne în piele, cealaltă treime răspândindu-se în corp. „Ea migrează în sânge, ganglionii limfatici, organele interne și nimeni nu știe unde sau ce se întâmplă cu ea”, spune Bäumler.

Produsele chimice pentru producerea culorilor roșu, portocaliu și galben sunt compuși cu funcțiuni azotate, substanțe organice care au reputația de a fi problematice pentru sănătate, acestea provocând adesea reacții alergice. Unele dintre ele — de exemplu, pigmentul roșu 22 — se poate descompune când un tatuaj este expus la lumina soarelui, spune Bäumler. Compușii rezultați sunt toxici și pot cauza cancer.

Substanțele numite ftalocianine sunt folosite pentru tatuajele albastre sau verzi. Ele conțin adesea metale precum cupru și nichel. Cernelurile cafenii sunt făcute din oxizi de fier care conțin, de asemenea, nichel ce poate provoca reacții alergice fiind chiar interzis pentru produsele cosmetice. Tatuajele negre sunt create cu cerneluri care conțin un material numit negru de fum produs prin arderea țițeiului sau a altor produse, cum sunt gudronul și cauciucul. Hidrocarburile aromatice policiclice formate în timpul producției de negru de fum pot cauza cancer.

Dar riscurile de sănătate nu sunt date numai de pigmenți, scrie Deutsche Welle. Cerneala pentru tatuaje poate conține și alte substanțe cum sunt, de exemplu, solvenții, agenții de îngroșare, conservanții, precum și mai mulți contaminanți, spune expertul Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania

Laux a atras atenția că pe piață nu există cerneală de tatuaj care să fie liberă de noxe. În Germania, ca și în multe alte țări, cernelurile pentru tatuaj nu sunt considerate nici medicamente, nici produse cosmetice. Dacă ar avea un asemenea statut ele ar trebui să obțină aprobare pentru a fi comercializate pe piață. Testele de siguranță pentru medicamente sunt necesare pentru a arăta ce se întâmpla cu o substanță atunci când intra în corp, cum este metabolizată și ce alte substanțe poate forma. Pentru cernelurile folosite la tatuaje nu există nici o astfel de reglementare sau teste, scrie Agerpres.

Deutsche Welle amintește că în anul 2008, Consiliul Europei a solicitat reglementari mai stricte privind cerneala pentru tatuaj. Ulterior, unele țări au adoptat legi, însă Laux consideră că acestea sunt insuficiente, mai scrie Deutsche Welle.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori