Cei trei șefi din Poliția Bistrița-Năsăud acuzați de corupție rămân în arest, a decis Curtea de Apel

Cei trei șefi din Poliția Bistrița-Năsăud acuzați de corupție rămân în arest, a decis Curtea de Apel
Publicat: 03/12/2014, 15:02

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curții de Apel Cluj, judecătorul Liviu Ungur, instanța a respins, miercuri, contestațiile depuse de Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Emil Hasnăș și Leon Anton Cloșcă, menținându-se astfel sentința Tribunalului Cluj prin care cei trei au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, șeful Poliției Rutiere, Roberto Hasnăș, și șeful Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă, au fost inițial reținuți pentru abuz în serviciu, iar, marțea trecută, au fost arestați preventiv, pentru 30 de zile, de către magistrații Tribunalului Cluj.

Cei trei au contestat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Cluj.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marțea trecută, de DNA, șeful Poliției Județene Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, este acuzat de 14 acte de abuz în serviciu în schimbul obținerii de foloase necuvenite, săvârșite în perioada iunie-noiembrie 2014, unele dintre acestea fiind comise în colaborare cu șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, și cu șeful Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

Astfel, Ioan Ovidiu Mureșan este acuzat că, în 20 august, 29 septembrie și 12 octombrie 2014 a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere cu victime: decedați și răniți. Procurorii spuneau că șeful IPJ și-a încălcat de trei ori atribuțiile de serviciu în cursul lunii august, comunicând unor persoane private date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu.

Potrivit DNA, Ioan Ovidiu Mureșan și-a înmatriculat ilegal o mașină, fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș, prejudiciind astfel statul cu 4.000 de euro.

Procurorii spuneau că, în ceea ce îl privește pe Ioan Ovidiu Mureșan, au mai identificat trei cazuri de încălcare a atribuțiilor de serviciu – în 8, 9 și 20 august 2014 – prin comunicarea frauduloasă către persoane private a unor date confidențiale obținute în cadrul activităților de serviciu, un caz de intervenție abuzivă – în 30 iunie 2014 – în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să nu constate și să nu sancționeze contravenții la regimul circulației rutiere, dar anchetatorii au găsit și un caz în care el a mușamalizat un accident rutier grav produs de un șef de post.

„Un caz de participare la ascunderea unui accident rutier săvârșit de un șef de post, în care a fost vătămată o minoră de 8 ani, care a suferit mai multe fracturi în zona capului și a feței, nefiind întocmite acte de constatare, sesizare sau raportare cu privire la respectivul accident rutier: în perioada 4 noiembrie 2014 -10 noiembrie 2014”, se mai arăta în documentul citat.

Procurorii DNA afirmau că Ioan Ovidiu Mureșan a intervenit abuziv de trei ori în activitatea de urmărire penală desfășurată în dosare penale aflate în lucru la polițiști din subordine, în scopul avantajării frauduloase a unora dintre părțile din respectivele dosare, în perioada 4-8 august 2014, în 8 august 2014, precum și în perioada 3-6 octombrie 2014.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu (împreună cu Hasnăș Roberto Emil) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului. În cazul din 8 august 2014, inculpatul a acționat prin intimidarea unui subaltern, pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală. În cazul din perioada 3-6 octombrie 2014, inculpatul a intervenit asupra unui subaltern pentru a stopa cercetările efectuate într-un dosar de urmărire penală, intervenția fiind efectuată la cererea unui primar”, mai notau procurorii anticorupție.

Conform acestora, inculpatul a solicitat acestui primar să își folosească influența politică pentru schimbarea din funcție a unor polițiști care nu îl ajutau suficient în săvârșirea ilegalităților.

În comunicatul DNA se arăta că Ioan Ovidiu Mureșan a dispus să nu fie luate măsurile legale după ce un nepot al său a produs un accident rutier soldat cu doi răniți, în 30 august, în acest caz Mureșan fiind ajutat de șeful Poliției Rutiere, Roberto Emil Hasnăș. În plus, șeful IPJ Bistrița-Năsăud și-a încălcat atribuțiile de serviciu și în 29 septembrie 2014, când și-a determinat trei angajați aflați în subordine să falsifice acte care aveau legătură cu o cercetare administrativă derulată în instituție.

În ceea ce îl privește pe șeful Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, Roberto Emil Hasnăș, procurorii DNA îl acuzau de săvârșirea a 48 de acte de abuz în serviciu, comise în perioada iunie-noiembrie 2014.

Astfel, anchetatorii au identificat zece cazuri în care Hasnăș a participat la falsificarea actelor de constatare și raportare a unor accidente rutiere soldate cu morți și răniți, în perioada iunie-octombrie 2014, în unele din aceste cazuri cerându-le polițiștilor din subordine să determine părțile și martorii să dea declarații mincinoase.

Anchetatorii mai spuneau că Hasnăș a intervenit abuziv de 27 de ori în activitatea unor polițiști subordonați, pentru ca aceștia să își încalce atribuțiile de serviciu și să nu constate contravenții rutiere, iar de alte cinci ori și-a încălcat atribuțiile de serviciu determinând mai multe persoane care au încălcat regulile de circulație să nu le predea polițiștilor permisele de conducere.

În comunicatul DNA se arăta că multe dintre actele de abuz în serviciu erau săvârșite de Hasnăș în colaborare cu șeful IPJ și cu șeful Poliției Năsăud. Astfel, procurorii au identificat, în luna august, trei cazuri de intervenții abuzive în activitatea polițiștilor din subordinea sa, care aveau dosare penale în lucru, și un caz de abuz în serviciu pe care Hasnăș l-a săvârșit la intervenția șefului Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșcă.

„În cazul din perioada 4-8 august 2014, Hasnăș Roberto Emil (la solicitarea inspectorului șef Mureșan Ioan Ovidiu) a acționat pentru determinarea unui expert tehnic auto în vederea efectuării unui supliment de expertiză, pentru a reține vinovăția exclusivă a uneia dintre părțile dosarului (…); la intervenția inculpatului Cloșcă Leon Anton, în sensul reducerii nemotivate a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru un contravenient: la data de 4 septembrie 2014”, se arăta în comunicatul procurorilor.

În cazul lui Leon Anton Cloșcă procurorii anticorupție au reținut 24 de acte de abuz în serviciu, pentru obținerea de foloase necuvenite, majoritatea infracțiunilor constând în falsificarea actelor de constatare a accidentelor rutiere, intervenții abuzive în rândul subalternilor ca să soluționeze favorabil anumite dosare penale sau acte de ascundere a accidentelor rutiere grave.

Potrivit DNA, Cloșcă este acuzat că în perioada iunie-noiembrie 2014 a organizat și a condus efectiv activitatea unei păstrăvării, a comercializat cantități însemnate de pește, a cumpărat și a vândut, în mod repetat, produse piscicole (furaj pentru păstrăv, medicamente piscicole), s-a ocupat de emiterea/primirea facturilor și de încasarea contravalorii acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern