Declarație în dosarul Bica: Multe evaluări aveau ca repere de preț anunțuri de pe net vechi de ani

Declarație în dosarul Bica: Multe evaluări aveau ca repere de preț anunțuri de pe net vechi de ani
Publicat: 07/12/2014, 16:56
Actualizat: 07/12/2014, 18:04

Dragoș Bogdan a făcut parte, alături de Alina Bica, din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Bogdan le-a dat anchetatorilor o declarație în care a afirmat că au fost sesizate nereguli la unele dosare prin care se cereau despăgubiri și că, din câte își amintește, evaluatorul terenului de 13 hectare „a venit și a dat lămuririle necesare”.

„Cu privire la terenul de 13,0535 ha nu îmi aduc aminte dacă am chemat sau nu evaluatorul, dar se poate verifica din procesul verbal al ședinței. Cred că a venit acel evaluator și a dat lămuririle necesare. Cu privire la acest dosar, îmi aduc aminte că au fost discuții pe acest dosar, mai ales că pentru dosarele cu valoare mare solicitam evaluatorii și discutam cu conducerea ANRP, pentru că ei erau veneau și propuneam dosarele spre aprobare”, le-a spus el anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Dragoș Bogdan a mai spus, în aceeași declarație, că au fost situații în care s-a solicitat schimbarea evaluatorilor de terenuri. Referitor la aceștia din urmă, el a afirmat că foloseau ca repere de preț, de multe ori, anunțuri publicate „pe net” în urmă cu „ceva ani”, deși la momentul solicitării despăgubirilor valoarea proprietăților nu mai era aceeași.

„Știu că parte din dosarele pe care le-am respins au câștigat pe calea instanțelor, în unele cazuri fiind chemați în judecată chiar noi în calitate de membri ai comisiei. Au fost situații în care am solicitat chiar schimbarea evaluatorilor. Ca și reper, ne uitam pe un ordin al ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați – n.r.), pentru a vedea dacă metodele utilizate erau dintre cele prevăzute și agreate de ANEVAR. Observam că, de multe ori, foloseau evaluări luând ca reper anunțuri de pe net din urmă cu ceva ani, iar la momentul la care se solicitau despăgubiri valoarea terenurilor nu mai era aceeași”, a declarat fostul vicepreședinte ANAF, conform acelorași surse.

În dosarul despăgubirilor, Dragoș Bogdan se află în arest preventiv, alături de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean și expertul evaluator Emil Nuțiu.

În același dosar sunt cercetați, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, Sergiu Diacomatu și Oana Vasilescu, ambii foști vicepreședinți ai ANRP, și Gheorghe Stelian.

Ancheta îl vizează și pe deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaților a încuviințat, miercuri, arestarea preventivă. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din țară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Potrivit DNA, în 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean și membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Sergiu Ionuț Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru – au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuțiu, privind soluționarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoș, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susțin anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât câștigă o stewardesă la una dintre cele mai bine plătite companii aeriene: „Nu se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Klaus Iohannis a rămas FĂRĂ CUVINTE. Nu am crezut că o să văd vreodată AȘA...
Recalcularea pensiilor. A fost publicat cel mai așteptat document
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Cu adâncă tristeţe anunţăm trecerea la Veşnicie". Este doliu în lumea filmului românesc! Costel Constantin...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani
×