O aplicație de mobil care făcea mai ușoară apelarea unui taxi a fost INTERZISĂ. Care este motivul

O aplicație de mobil care făcea mai ușoară apelarea unui taxi a fost INTERZISĂ. Care este motivul
Publicat: 08/12/2014, 20:18

Autoritățile din New Delhi au interzis aplicația Uber pentru smartphone, care face legătura între pasageri și cel mai apropiat șofer dispus să-și ofere serviciile. Decizia a fost luată după ce o tânără în vârstă de 26 de ani a fost violată de un taximetrist, relatează BBC.

Femeia le-a povestit anchetatorilor că într-o seară, după ce a luat masa în oraș, a chemat un taxi prin intermediul aplicației Uber. În loc să o conducă acasă însă, șoferul a dus-o într-o zonă izolată, de la marginea orașului, și a abuzat-o sexual.

La scurt timp după ce victima a depus plângere la Poliție, taximetristul a fost arestat. Mai multe persoane au protestat în timp ce bărbatul a fost adus în fața unei instanțe de judecată.

Aplicația Uber, a cărei popularitate este în creștere în India, a fost criticată pentru faptul că induce utilizatorii în eroare, promițând servicii de taximetrie autorizate. În schimb însă, șoferii înscriși nu sunt verificați în niciun fel, mai precizează sursa citată. Cu toate acestea, deși Serviciul de Transporturi din această țară a interzis orice activitate a www.uber.com, compania acceptă în continuare rezervări prin intermediul aplicației sale.

Înainte de această decizie, reprezentanții Uber au catalogat incidentul petrecut recent drept „oribil” și au arătat că vor face orice e nevoie pentru ca șoferul vinovat să răspundă în fața legii.

„Întreaga echipă este alături de victima acestei infracțiuni mizerabile. Vom face totul, repet, pentru ca acest infractor să ajungă pe mâna justiției și pentru a o sprijini pe victimă și pe familia sa în procesul de recuperare”, a declarat Travis Kalanick, CEO-ul Uber.

Aplicația Uber, interzisă și în Germania

India nu este însă prima țară în care aplicația Uber este interzisă. În septembrie, o decizie similară a fost luată și în Germania, după ce instanțele judecătorești au constatat încălcarea normelor privind transportul de persoane.

„Legea pentru transportul pasagerilor reglementează protecția șoferilor și a clienților. Această reglementare nu poate să nu fie luată în considerare de către o companie, oricât de neoliberală ar fi aceasta”, a declarat președintele asociației Taxi Deutschland, Dieter Schlenker.

Totodată, el a acuzat Uber că afișează imaginea unui start-up și a unui „salvator al economiei”, deși operează miliarde de euro cash, fonduri obținute de la mari companii precum Google sau Goldman Sachs, relatează Mediafax.

Anterior, Uber a fost interzisă în Berlin și Hamburg, motivul invocat de către autoritățile locale fiind încălcarea normelor privind siguranța pasagerilor prin folosirea unor șoferi neautorizați și a unor automobile fără licență de transport.

Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicației Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat șofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înființată în iunie 2010 și a fost evaluată de către investitori la circa 17 miliarde de dolari anul acesta.

100 de șoferi din București, înscriși pe pagina Uber

Compania este criticată și în Statele Unite: „Astfel de aplicații încurajează șoferii neprofesioniști să își folosească vehiculele personale pentru a transporta clienți contra-cost, risc neacoperit de asigurarea auto personală”, a declarat comisarul Dave Jones, din Departamentul de Asigurări al Californiei.

Pe de altă parte, Uber a precizat că în prezent oferă servicii de asigurare pentru transporturi comerciale, precum și pentru șoferii neasigurați sau cu asigurări insuficiente.

Uber Technologies studiază, în același timp, intrarea pe piața din România. Potrivit Știrile ProTV, deja a fost lansată o pagină pentru București, unde s-au înscris peste 100 de șoferi. În plus, Uber a anunțat că este în căutarea unui director general pentru România, a unui director de marketing și a unuia pentru operațiuni și logistică.

Potrivit legislației din țara noastră însă, este interzis ca un șofer să transporte persoane fără să aibă autorizație, amenda în acest caz ajungând până la 5.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?