CONCERTUL GÂNDUL DE CRĂCIUN, LA ATENEUL ROMÂN. Alexandru Tomescu urcă pe scenă alături de Cristian Mandeal

Publicat: 10/12/2014, 16:24

Primul Concert Gândul de Crăciun va fi organizat la Ateneul Român.Pe 15 decembrie, de la ora 19:00, gândul aduce cei mai buni artiști clasici ai României sub cupola Ateneului pentru o seară de neuitat. O seară de la finalul unui an, în care am făcut campanii memorabile care au schimbat percepții și sisteme, am susținut că binele și frumosul pot să iasă la suprafață dacă există suficient de mulți oameni care cred că se poate. Și s-a putut. O seară care să ne aducă aminte de valori și de lucrurile în care credem cu adevărat.

La ora 19:00, pe scenă va urca violonistul Alexandru Tomescu, artistul catalogat de presa internațională drept un „superstar al vioarei” (Berliner Morgenpost). De-a lungul timpului, Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris) și Concertgebouw (Amsterdam). Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Informații despre achiziționarea biletelor găsiți aici.

FOTO: Mediafax (Diana Iurkiewicz)

Evenimentul va aduce în fața publicului și Orchestra Română de Tineret, ce reunește unii dintre cei mai valoroși artiști din întreaga țară. Ansamblul a cunoscut o evoluție fulminantă: apariții de mare succes pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision – Tineri muzicieni”, prezențe în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (2011 și 2013 ), concerte la Paris și Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european (2012), Roma și Ravello – Italia( 2013).

În noiembrie 2011, a devenit membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (European Federation of National Youth Orchestras).

FOTO: orchestratineret.ro

La pupitrul dirijorului se va afla Cristian Mandeal. În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Mandeal și-a exercitat profesia atât în România, cât și în străinătate. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, completându-și ulterior studiile la Berlin (cu Herbert von Karajan, în 1980) și München (cu Sergiu Celibidache, în 1990).

A fost dirijor al filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) și București (1987 – 2009) și director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile din 2001 și 2003.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați artiști contemporani. Mandeal a fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) și la Orchestra Naționala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), dirijor permanent la „Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

FOTO: Romi Drăghici

Soprana Crina Zancu va fi, de asemenea, invitata Concertului de Crăciun organizat de gândul. Absolventă a Conservatorului din București, artista a participat la cursuri de măiestrie susținute de Ionel Pantea (la Budapesta) și de Eugenia Moldoveanu. Tot în anul 2000, Crina Zancu a obținut Premiul I la Concursul Național de Interpretare Eugenia Moldoveanu.

A susținut concerte în aer liber, în Piața Constituției (2003, 2004) și Piața Universității (2003), iar din anul 2003 a devenit prim-solistă a Teatrului Național de Operetă Ion Dacian din București. Din anul 2006, Crina Zancu este solistă la Opera Națională București.

FOTO: oradeaphilharmony.com

Spectatorii îl vor asculta și pe pianistul Andrei Licareț. De la debutul său în anul 1993 cu orchestra „Jeunesses Musicales”, artistul a acumulat un cast repertoriu. A susținut de-a lungul timpului numeroase recitaluri și concerte cu reputate orchestre din țară și străinătate, sub bagheta unor mari dirijori precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi. A cântat pe scene din Praga, Berlin, Madrid, Istanbul, Salonic și Paris.

FOTO: boccherini.it

Mai multe detalii despre Concertul de Crăciun de la Ateneul Român sunt disponibile aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună