Filmul „Despre oameni și melci”, de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze

Filmul Despre oameni și melci, de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze
Publicat: 11/12/2014, 14:35

Lungmetrajul „Despre oameni și melci/ Des escargots et des hommes”, regizat de Tudor Giurgiu, a avut premiera în cinematografele franceze miercuri, informează allocine.fr.

Filmul „Despre oameni și melci” spune povestea unui grup de muncitori angajați la o fabrică intrată în faliment, la începutul anilor 1990, în România. Totul se schimbă atunci când unul dintre ei descoperă o soluție neobișnuită pentru a-și salva colegii de la șomaj și fabrica de la închidere.

O întreprindere de stat ce fabrica mașini este pe cale să falimenteze și trebuie privatizată în doar o săptămână. Cumpărătorul este o companie franceză care plănuiește să transforme fabrica într-o crescătorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori își vor păstra slujbele. George Petrescu, șeful de sindicat – 30 și ceva de ani, însurat, cu un copil -, trăiește cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toată lumea din acel oraș de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Într-o seară, vede o reclamă la televizor pentru o bancă de spermă care plătește câte 50 de dolari pentru fiecare „donație”. Atunci îi vine în cap ideea să salveze fabrica și pe colegii săi. Dacă 1.000 de muncitori tineri și-ar vinde sperma timp de o săptămână, s-ar putea strânge suficient de mulți bani ca ei să cumpere fabrica și să obțină un patent pentru un nou motor. Ar putea reîncepe producția și și-ar păstra slujbele.

Din distribuție fac parte actorii români Andi Vasluianu, Dorel Vișan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crișan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunțeanu și actorii francezi Jean François Stevenin și Robinson Stevenin.

„Despre oameni și melci” este unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimul deceniu. Producția s-a bucurat de succes și la nivel internațional, obținând premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, precum și trofeul secțiunii competiționale Meeting Point a celei de-a 57-a ediții a Festivalului de la Valladolid. Pelicula a primit și premiul Bridging the Borders pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Sud-Est European – SEEFest 2013, care s-a desfășurat la Los Angeles.

Despre oameni și melci” este o coproducție româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) și Agat Films (Franța).

Tudor Giurgiu este, printre altele, membru al Academiei de Film Europene, fondator și președinte al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, dar și inițiator al galei premiilor Gopo. Născut în 1972, în Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Film și Teatru, secția regie film și a lucrat ca asistent de regie al unor importanți regizori români, precum Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu. A produs și regizat numeroase reclame și videoclipuri. În perioada 2005 – 2007, Tudor Giurgiu a fost directorul general al Televiziunii Romane.

Lungmetrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secțiunea Panorama a ediției din 2006 a Festivalului de la Berlin și premiat la numeroase festivaluri internaționale. Scurtmetrajul „Superman, Spiderman or Batman” a adunat un număr important de trofee în palmares, printre care și premiul Academiei de Film Europene. De asemenea, a produs filme precum „Katalin Varga”, de Peter Strickland (Ursul de Argint pe 2009 la Berlinale), „Misiunea directorului de resurse umane”, de Eran Riklis (premiul publicului – Locarno 2010), „Cenușă și sânge”, al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), și „Undeva la Palilula”, un proiect vast și îndrăzneț al celebrului regizor de teatru și operă Silviu Purcărete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații