Comisia Etică a TVR: Tănase a încălcat reglementările prin afirmația că Ponta „e votat de babe și bețivi”

Comisia Etică a TVR: Tănase a încălcat reglementările prin afirmația că Ponta e votat de babe și bețivi
Publicat: 24/12/2014, 11:18

Comisia de Etică și Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a autosesizat pe 19 noiembrie privind conținutul unor comentarii publicate de președintele-director general Stelian Tănase pe blogul personal pe 13 noiembrie, „susceptibil să fie încadrat în dispozițiile unor regulamente în vigoare în TVR (Reglementările privind blogurile și toate celelalte forme de webcontent personal și Codul de conduită pentru angajații, personalul de conducere și colaboratorii TVR)”.

Comisia de Etică precizează, într-un punct de vedere publicat pe site-ul TVR, că a fost nevoită să se pronunțe în acest caz în absența explicațiilor lui Stelian Tănase, care „a declinat invitațiile adresate la o discuție pe această temă cu Comisia de etică și arbitraj în datele de 26 noiembrie și 3 decembrie a.c., invocând programul extrem de încărcat, ca și faptul că nu a răspuns în niciun fel propunerii comisiei de a alege domnia sa o zi convenabilă pentru întâlnire”.

Comisia de Etică precizează că „sensul evident depreciativ” al expresiilor folosite de Stelian Tănase în descrierea unei părți a electoratului, asociată de acesta „grupului de susținători ai unui candidat, sugerarea a două categorii de alegători – una formată din oameni de calitate și alta alcătuită din declasați -„reprezintă o încălcare a Reglementărilor privind blogurile și toate celelalte forme de webcontent personal pentru angajații SRTv, articolul 8: „Blogurile sau site-urile pe care deținătorii se identifică drept angajați ai Televiziunii Române (…) trebuie să respecte intimitatea, sentimentele și opiniile altora, evitând orice formă de defăimare și/sau discriminare”.

De asemenea, Comisia de Etică a TVR precizează că afirmațiile lui Stelian Tănase contravin și Codului de conduită din Televiziunea Română.

„Prin reacțiile publice pe care le-a generat din poziția sa de conducător al serviciului public de televiziune, gestul domnului Stelian Tănase contravine Codului de conduită pentru personalul de specialitate, de conducere și colaboratorii SRTv, articolul 6: «Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputație proastă. Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de material pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărți pe teme controversate, acordarea de interviuri, susținerea de discursuri sau prezidarea unor conferințe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă își exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial și în cadrul emisiei poate fi grav compromis»”, spune Comisia de Etică.

Comisia precizează că atât Codul de conduită, cât și Reglementările privind blogurile sunt în vigoare în TVR, fiind redactate în 2007, respectiv 2010, după modelul normelor similare de la BBC.

„Luând în considerare funcția persoanei a cărei abatere a fost constatată, prezentele concluzii vor fi înaintate Consiliului de administrație al SRTv”, mai spune Comisia de Etică din TVR.

Stelian Tănase a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat „Cine a câștigat dezbaterile dintre candidați”, în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de „babe din sate părăsite și bețivi de prin cârciumi rurale”.

„Dacă ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar câștiga detașat. Dar numericește vorbind, acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite și bețivilor de prin cârciumile rurale, al celor strânși pe marginea șanțurilor să povestească ce le scriu copiii plecați în occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăștia (spre deosebire de copiii lor) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune și cîteva kilograme de mălai și făină în sacoșa trecută peste gard. În plus amatorii de online nu ies din casă duminica nici măcar să se ducă la vot”, a scris Stelian Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×