Comisia Etică a TVR: Tănase a încălcat reglementările prin afirmația că Ponta „e votat de babe și bețivi”

Comisia Etică a TVR: Tănase a încălcat reglementările prin afirmația că Ponta e votat de babe și bețivi
Publicat: 24/12/2014, 11:18

Comisia de Etică și Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv) s-a autosesizat pe 19 noiembrie privind conținutul unor comentarii publicate de președintele-director general Stelian Tănase pe blogul personal pe 13 noiembrie, „susceptibil să fie încadrat în dispozițiile unor regulamente în vigoare în TVR (Reglementările privind blogurile și toate celelalte forme de webcontent personal și Codul de conduită pentru angajații, personalul de conducere și colaboratorii TVR)”.

Comisia de Etică precizează, într-un punct de vedere publicat pe site-ul TVR, că a fost nevoită să se pronunțe în acest caz în absența explicațiilor lui Stelian Tănase, care „a declinat invitațiile adresate la o discuție pe această temă cu Comisia de etică și arbitraj în datele de 26 noiembrie și 3 decembrie a.c., invocând programul extrem de încărcat, ca și faptul că nu a răspuns în niciun fel propunerii comisiei de a alege domnia sa o zi convenabilă pentru întâlnire”.

Comisia de Etică precizează că „sensul evident depreciativ” al expresiilor folosite de Stelian Tănase în descrierea unei părți a electoratului, asociată de acesta „grupului de susținători ai unui candidat, sugerarea a două categorii de alegători – una formată din oameni de calitate și alta alcătuită din declasați -„reprezintă o încălcare a Reglementărilor privind blogurile și toate celelalte forme de webcontent personal pentru angajații SRTv, articolul 8: „Blogurile sau site-urile pe care deținătorii se identifică drept angajați ai Televiziunii Române (…) trebuie să respecte intimitatea, sentimentele și opiniile altora, evitând orice formă de defăimare și/sau discriminare”.

De asemenea, Comisia de Etică a TVR precizează că afirmațiile lui Stelian Tănase contravin și Codului de conduită din Televiziunea Română.

„Prin reacțiile publice pe care le-a generat din poziția sa de conducător al serviciului public de televiziune, gestul domnului Stelian Tănase contravine Codului de conduită pentru personalul de specialitate, de conducere și colaboratorii SRTv, articolul 6: «Nimic din ceea ce face sau spune nu trebuie să aducă TVR-ului o reputație proastă. Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de material pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărți pe teme controversate, acordarea de interviuri, susținerea de discursuri sau prezidarea unor conferințe nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă își exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele subiecte controversate, atunci rolul lor editorial și în cadrul emisiei poate fi grav compromis»”, spune Comisia de Etică.

Comisia precizează că atât Codul de conduită, cât și Reglementările privind blogurile sunt în vigoare în TVR, fiind redactate în 2007, respectiv 2010, după modelul normelor similare de la BBC.

„Luând în considerare funcția persoanei a cărei abatere a fost constatată, prezentele concluzii vor fi înaintate Consiliului de administrație al SRTv”, mai spune Comisia de Etică din TVR.

Stelian Tănase a publicat, pe 13 noiembrie, pe site-ul personal, un comentariu intitulat „Cine a câștigat dezbaterile dintre candidați”, în care a spus, printre altele, că Victor Ponta este votat de „babe din sate părăsite și bețivi de prin cârciumi rurale”.

„Dacă ar vota numai utilizatorii de online, Iohannis ar câștiga detașat. Dar numericește vorbind, acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite și bețivilor de prin cârciumile rurale, al celor strânși pe marginea șanțurilor să povestească ce le scriu copiii plecați în occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăștia (spre deosebire de copiii lor) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune și cîteva kilograme de mălai și făină în sacoșa trecută peste gard. În plus amatorii de online nu ies din casă duminica nici măcar să se ducă la vot”, a scris Stelian Tănase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc