Peste 1.500 de persoane protestează față de construirea unei noi fabrici de formaldehidă în România

Peste 1.500 de persoane protestează față de construirea unei noi fabrici de formaldehidă în România
Publicat: 11/01/2015, 16:42

Protestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și s-au adunat în jurul orei 14.00 în fața Primăriei Sebeș, unii însoțiți de copii, iar apoi au pornit într-un marș pe străzile din oraș, manifestându-se zgomotos și purtând pancarte cu mesaje precum „Kronospan nu uita / Sebeșul nu te vrea”, „Opriți poluarea! Formaldehida = cancer”, „Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă” sau „Nu corporația face legislația”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei știri, grupul de protestatari se află în marș pe străzi, iar pe traseu li se alătură alți oameni, punctul final al acțiunii urmând să fie parcarea din fața companiei Kronospan, potrivit organizatorilor.

Acțiunea de protest de la Sebeș a fost organizată de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, înființat de mai mulți localnici susținuți de organizații ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeș cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei Alba, acțiunea de protest de duminică este autorizată, urmând să se încheie până la ora 18.00.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Sebeș solicită autorităților să ia „măsuri urgente pentru stoparea poluării orașului și să interzică continuarea activității principalului poluator, SC Kronospan SA, atât timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului”.

„Ținând cont de faptul că autoritățile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a acestei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat”, se arată în comunicatul de presă citat.

Protestatarii consideră că noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este „un pericol evident” pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia și susțin că procedura de autorizare și revizuire a acordului de mediu este ilegală.

La rândul lor, reprezentanții companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalație de producere a formaldehidei pe care dorește să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât și din Uniunea Europeană.

Potrivit companiei, investiția este realizată de divizia chimică a a Kronospan, Kronochem, și are autorizație de construire și acord de mediu.

„Pentru obținerea autorizației de construire, Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare. La dispoziția publicului au fost puse pe site-ul ARPM și Kronospan Raportul de impact asupra mediului și Raportul de securitate pentru noua instalație. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenți, acreditați și tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricație, protecția mediului”, mai spun reprezentanții companiei.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro și deține două unități de producție la Sebeș și Brașov și un centru logistic la Constanța.

Kronospan a început investițiile în țara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeș. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeș, Kronospan deține și o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor și a unor controale ale autorităților, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale și nu avea toate autorizațiile necesare construcției, fiind nevoită să demoleze instalația.

Ulterior, între Kronospan și Primăria Sebeș a urmat un proces în instanță, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeș a dispus demolarea acestei instalații pe motiv că este construită ilegal și aducerea terenului la starea inițială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Vladimir Putin vrea să facă pace. Vestea pe care o aștepta toată Planeta: Noi suntem...
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×