Riposta jurnaliștilor în fața parlamentarilor care au secretizat ședințele Comisiei de Cod Electoral

Riposta jurnaliștilor în fața parlamentarilor care au secretizat ședințele Comisiei de Cod Electoral
Publicat: 18/01/2015, 12:07

Prima ședință a Comisiei de Cod Electoral s-a desfășurat departe de ochii presei, președintele comisiei, Valeriu Zgonea, explicând că prezența jurnaliștilor ar duce la „un show de presă” și că „nu se pot lua decizii de față cu presa”.

În replică, jurnaliștii au inițiat o petiție, semnată de reporterii de teren de la aproape toate instituțiile de presă, prin care cer transparentizarea dezbaterilor pe noul Cod Electoral.

„Accesul liber și direct al jurnaliștilor la dezbaterile privind viitoarele legi electorale a fost limitat de către membrii Comisiei de Cod electoral, parlamentari care reprezintă toate partidele parlamentare și care s-au prevalat de o prevedere controversată a regulamentului de funcționare a Comisiei. Prezenta PETIȚIE reprezintă un demers civic, bazat pe conștientizarea importanței deosebite pe care elaborarea viitoarei legislații electorale o are pentru societate , dar și pe interesul public justificat pentru acest domeniu, prin care semnatarii solicită accesul liber și direct al mass-media la dezbaterea viitoarelor legi electorale, pe toată durata acestora, precum și la procedura de vot, ca observatori”, se arată în petiția respectivă.

Jurnaliștii invocă interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi în baza cărora vor fi aleși primarii, președinții de Consilii Județene, președinții României, dar și parlamentarii. Astfel, petiția subliniază „abordarea opacă” a dezbaterilor comisiei de până acum, când jurnaliștii au fost invitați să iasă din sală după cinci minute.

„Considerăm că accesul direct, imediat, fără limitări a mass-media se impune cu necesitate atât pentru asigurarea transparenței depline a dezbaterilor viitoarelor legi electorale, dar și pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a evalua, din timp, efectele unor mecanisme și prevederi legislative în materie electorală, precum si concordanța dintre declarațiile și deciziile politicienilor”, se mai arată în petiție.

CITEȘTE PETIȚIA INTEGRALĂ

Concret, atunci când a fost înființată comisia, parlamentarii au decis că „lucrările nu sunt publice”, asta deși în Regulamentele celor două Camere se precizează contrariul, cu excepția situațiilor în care se discută subiecte de siguranță națională sau ar afecta interesul statului sau al altor persoane.

De altfel, în experiența parlamentarilor se pot observa diferite situații în care secretizarea dezbaterilor la o anumită comisiei a dus la elaborarea de elgi controversate. Un exemplu în acest sens este chiar episodul numit „Marțea Neagră”, când membrii comisiei juridice au operat modificări neconstituționale la Codul penal și au dat un raport favorabil legii privind amnistia și grațierea.

În plus, o altă comisie specială, cea pentru revizuirea Constituției, a avut un început similar. La primele ședințe, președintele comisiei, Crin Antonescu, anunțase presă că accesul jurnaliștilor la dezbateri va fi limitat, având voie în sală doar la început, pentru „oportunități de imagine”. Ulterior însă, accesul jurnaliștilor a fost permis.

Referitor la acest aspect, președintele Camerei Deputaților a dat acest exemplu ca fiind unul negativ pentru prezența presei la dezbateri. „Când toată povestea cu această comisie constituțională, care a fost…dumeavoastră ați avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiați dumneavostră să auziți. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidențiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituției cerută de către cetățeni și de toți reprezentanții mass-media, am activat această comisie”, a spus Valeriu Zgonea, explicând că parlamentarii nu vor putea lucra eficient cu presa de față.

Astfel, jurnaliștii doresc ca prin această petiție să se ajungă la transparentizarea dezbaterilor parlamentare.

„În consecință, având în vedere cele expuse anterior, cerem permiterea accesului liber, imediat, direct și fără limite a reprezentanților mass-media la ședințele Comisie de Cod electoral, pe toată durata acestora”, se mai arată în petiție.

Cum au secretizat parlamentarii lucrările comisiei

În prima ședință a Comisiei de Cod Electoral, în care vor fi elaborate noile legi în baza cărora se vor desfășura toate tipurile de alegeri, comisie condusă de Valeriu Zgonea, jurnaliștii au fost nevoiți să părăsească sala.

Zgonea, a justificat faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul ședințelor, prin eșecul demersului de revizuire a Constituției, care a fost „un show de presă”, în care se făceau declarații politice.

„La cinci minute (aveți acces, n.r.) la început pentru oportunități și la sfârșit aveți această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferință de presă, fie președintele Comisiei, fie un vicepreședinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România și în Parlament, aveți acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteți să aveți dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere”, a explicat Zgonea.

Comisia specială și-a reluat lucrările ca urmare a scandalului votului din diaspora, românii din țară și din străinătate cerând insistent votul electronic și cel prin corespondență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică