Filmul „Leviathan” stârnește controverse în Rusia: „Un manifest cinematografic anti-Putin”

Filmul Leviathan stârnește controverse în Rusia: Un manifest cinematografic anti-Putin
Publicat: 19/01/2015, 15:29

Drama „Leviafan/ Leviathan” a regizorului rus Andrei Zvyagintsev, nominalizată la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015, a stârnit o dezbatere aprinsă în Rusia, cineastul fiind acuzat de administrația de la Kremlin că ponegrește imaginea țării, transmite AFP.

Deși filmul va avea premiera în cinematografele rusești abia luna viitoare, criticile se multiplică în jurul acestuia, amintind unora de o glumă din epoca sovietică privind campania de defăimare a romanului „Doctor Jivago” al lui Boris Pasternak – „Nu am citit cartea, dar o condamn!”, comentează agenția de presă franceză.

„Cei care au văzut filmul și cei care nu l-au văzut sunt implicați într-o dezbatere aprinsă în aceste zile, probabil pentru că persoanele care analizează acest film nu au păreri opuse legat de acesta, ci mai degrabă privind Rusia”, potrivit site-ului de știri Gazeta.ru.

Drama, care a fost premiată deja cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și cu trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2014, spune povestea unui locuitor dintr-un sat izolat din nordul Rusiei, confruntat cu corupția generalizată din regiune.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, l-a atacat personal pe regizorul Andrei Zvyagintsev și viziunea sa asupra Rusiei, într-un interviu publicat în cotidianul Izvestia chiar în ziua anunțării nominalizărilor la premiile Oscar, pe 15 ianuarie.

„Leviathan” este cufundat într-o ambianță de „disperare existențială” și „nu are nici măcar un erou pozitiv”, a declarat Medinski, în opinia căruia protagoniștii filmului nu sunt „ruși adevărați”. Ministrul l-a mai acuzat pe regizor că a exploatat în mod cinic atitudinea antirusă a occidentalilor pentru a câștiga premii.

„Ce iubește el (Andrei Zvyagintsev, n.r.)? Statuetele aurite și covoarele roșii, asta cu siguranță”, a spus oficialul rus, adăugând că filmul, „în cursa sa pentru succes internațional, este de un oportunism dincolo de orice limită”.

Realizarea filmului a fost finanțată parțial de Guvernul rus.

Din cauza unei legi introduse de ministrul Medinski, „Leviathan”, care a fost deja difuzat în săli de cinema din mai multe țări occidentale în 2014, nu poate fi proiectat în Rusia decât într-o variantă cenzurată, care nu conține limbaj injurios. Filmul va intra în cinematografele din Rusia pe 5 februarie.

Premiat în străinătate, Andrei Zvyagintsev s-a confruntat în Rusia cu acuzații de lipsă de patriotism încă de la debutul său, în 2003, cu pelicula „Întoarcerea/ Vozvrashcheniye”, care a fost premiată la Festivalul de Film de la Veneția.

Într-un editorial, ITAR-TASS, agenția de presă oficială, a scris: „Leviathan” se bazează pe „clișeele tipice care sunt mereu vândute cu succes occidentului de regizorii noștri”. Agenția a adăugat că filmul confirmă cele mai rele temeri ale occidentalilor referitoare la Rusia pentru a-și putea consolida opinia pe care o au deja: „uitați-vă, cât de rău e totul acolo, o admit chiar și ei!”.

„Este evident că filmul este dedicat publicului occidental sau mai ales elitelor occidentale, din moment ce repetă deliberat miturile populare legate de Rusia”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse Vsevolod Chapline, care a recunoscut totodată că nu a văzut filmul.

Fundamentaliștii ortodocși au cerut, pe de altă parte, interzicerea filmului, din care se subînțelege că preoții sunt implicați în corupție. „«Leviathan» este malefic și nu este loc pentru rău în cinema”, a declarat Kirill Frolov, președintele unui grup intitulat Asociația Experților Ortodocși.

Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a caracterizat filmul drept „un manifest cinematografic anti-Putin”, printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Pe de altă parte, mulți critici de cinema ruși au apreciat filmul și au respins acuzațiile aduse regizorului.

„Nu are niciun sens o dezbatere cu argumente naive și neprofesionale care pretind că Zvyagintsev descrie personaje care se îneacă în vodcă și critică autoritățile doar pentru a fi premiat la festivalurile occidentale”, a scris criticul Stass Tirkine în publicația Komsomolskaia Pravda.

„Artiștii nu există pentru a reprezenta frumusețea mestecenilor, a luncilor și a lacurilor rusești. Este absurd!”, a declarat celebrul regizor de teatru Konstantin Bogomolov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji