O echipă de fizicieni susține că a reușit să reducă viteza luminii

O echipă de fizicieni susține că a reușit să reducă viteza luminii
Publicat: 23/01/2015, 17:33
Actualizat: 27/03/2019, 15:53

Fizicienii au trimis fotoni, particule individuale de lumină, printr-o mască specială care a schimbat forma acestora și i-a încetinit, viteza particulelor situându-se sub valoarea constantă a vitezei luminii.

Fotonii au continuat să se deplaseze cu o viteză mai mică și după ce au revenit în spațiul liber, iar experimentul ar putea schimba modul în care știința analizează lumina.

Studiul a fost realizat de cercetători de la universitățile Glasgow și Heriot-Watt, membri ai Scottish Universities Physics Alliance, și a fost publicat în revista Science Express.

Viteza luminii este considerată, în fizică, o valoare constantă și este de 299.792.458 de metri pe secundă (aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă) în spațiul liber.

Lumina se propagă mai încet când trece prin materiale precum sticla și apa, dar revine la viteza sa constantă imediat ce trece prin spațiul liber. Sau cel puțin așa se întâmpla înainte de experimentul fizicienilor scoțieni.

În urmă cu doi ani și jumătate, fizicienii au demarat o cercetare pentru a vedea dacă pot încetini viteza luminii și să o mențină scăzută. Într-un laborator al Universității din Glasgow, profesorii Jacquiline Romero, Daniel Giovannini și colegii lor au construit un sistem care poate fi comparat cu o pistă de curse pentru fotoni, particulele individuale de lumină.

Apoi, fizicienii au supus fotonii unor „curse de viteză”, în grupuri de câte doi, unul dintre aceștia fiind lăsat în starea sa normală, iar celălalt a fost trimis printr-o mască specială.

Masca a forțat fotonul să-și schimbe forma și să se deplaseze cu o viteză mai mică decât cea a luminii.

„După ce trece prin mască, fotonul este lansat într-un fel de cursă pe o distanță de circa un metru. Apoi comparăm timpii în care fotonul cu forma schimbată și cel normal au terminat această cursă”, a spus Romero.

Dacă ambele particule de lumină ar fi călătorit cu viteza luminii, experimentul ar fi fost inutil, dar fotonul modificat a ajuns la linia de sosire al doilea.

Diferența la sosire dintre cei doi fotoni nu a fost mare, ci de doar câteva milionimi dintr-un metru, dar a demonstrat nu numai că unul dintre fotoni a fost încetinit de mască, ci și că a continuat să se deplaseze mai încet decât viteza luminii chiar și după ce a revenit în spațiul liber.

Ideea de a face lumina să aibă o viteză mai mică a apărut în timpul unei conversații dintre profesorii Daniele Faccio, de la Universitatea Heriot-Watt, și Miles Padgett, de la Universitatea Glasgow.

Padgett a declarat că o componentă foarte importantă este masca folosită, un dispozitiv din cristale lichide controlate de un computer. „Masca aceea arată precum o țintă de la jocul de darts și imprimă luminii un model, iar noi am demonstrat că acel model este cel care încetinește lumina”, a spus profesorul scoțian.

Reușita ar putea avea și o serie de implicații practice, spun fizicienii. Lumina este folosită în prezent pentru a face o serie de măsurători precise, cum ar fi, de exemplu, distanța de la Pământ la Lună. Cercetătorii spun că o serie de alte utilizări pot fi imaginate, dar deocamdată descoperirea ține mai mult de fizica teoretică și nu de cea practică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ