Cum au ucis CIA și Mossad un lider Hezbollah. „A trebuit să demonstrăm că era o amenințare continuă pentru americani”

Cum au ucis CIA și Mossad un lider Hezbollah. A trebuit să demonstrăm că era o amenințare continuă pentru americani
Publicat: 31/01/2015, 14:35
Actualizat: 05/07/2016, 19:29

Pe 12 februarie 2008, Imad Mughniyah, șeful operațiunilor internaționale ale Hezbollah, mergea seara pe străzile Damascului, în Siria, după ce luase cina la un restaurant. O echipă CIA îl supraveghea. Când s-a apropiat de mașina sa de teren, o bombă pusă în roata de rezervă a mașinii a explodat și l-a ucis pe loc. Bomba a fost detonată de la Tel Aviv, de agenți ai Mossad, într-o colaborare americano-israeliană, relatează Washington Post.

Colaborarea între serviciile de spionaj ale SUA și Israel arată cât de importantă era ținta – un personaj care de-a lungul vremii s-a implicat într-unele dintre cele mai dure atacuri teroriste ale Hezbollah, precum cele de la ambasada Sua din Beirut sau a ambasadei Israelului din Argentina.

SUA nu au recunoscut niciodată implicarea în acest atac, iar Hezbollah a dat mereu vina pe Israel, însă ea a fost confirmată de 5 foști oficiali ai serviciilor secrete americane. Acest atac a forțat limitele legii americane.

Mughniyah a fost ucis într-o țară în care SUA nu se afla în război, iar atacul cu bomba plantată în mașină este privit ca o încălcare a legilor internaționale, o metodă folosită de teroriști și gangsteri.

Liderul Hezbollah se ocupa de antrenarea trupelor care atacau cu dispozitive explozive trupele americane din Irak. Autorizația pentru acest atac a necesitat informarea președintelui George W. Bush și a fost aprobată de procurorul general, șeful comunității de intelligence, consilierul pe securitate națională și de Departamentul de Justiție.

„A trebuit să demonstrăm că era o amenințare continuă pentru americani. Decizia a fost că trebuie să avem confirmarea absolută că o facem în legitimă apărare”, a declarat un fost oficial al serviciilor secrete.

Liderul Hezbollah a fost implicat în moartea a sute de americani, începând cu atacul asupra ambasadei din Beirut, unde au murit 63 de oameni, inclusiv 8 ofițeri CIA. De atunci, gruparea a devenit ținta CIA.

Mughniyah a mai fost implicat în 1984 în răpirea și torturarea șefului CIA din Liban, William F. Buckley, care a fost ucis în final. De asemenea, a fost pus sub acuzare în SUA în 1985, pentru deturnarea zborului TWA 847, decolat din Atena, și pentru uciderea scafandrului US Navy Robert Stethem, pasager în acel avion.

El s-a aflat pe lista celor mai căutați oameni de către FBI, cu o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul său. A fost de asemenea suspectat de implicarea în planificarea atacului din Arabia Saudită, de la turnurile Khobar, în 1996, unde au murit 19 soldați americani.
Împotriva Israelului, Mughniyah a fost implicat în atentatul sinucigaș cu bombă din 1992, de la ambasada Israelului din Buenos Aires, care au ucis patru civili israelieni și 25 de argentinieni, precum și în atacul asupra centrului comunității evreiești din oraș, care a ucis 85 de oameni.

În 2003, Hezbollah a început să antreneze și să înarmeze, cu sprijin din Iran, o armată șiită în Irak, care să atace forțele coaliției. Această forță a ucis sute de soldați americani.

După uciderea lui Mughniyah, Nasrallah, liderul Hezbollah, a învinuit Israelul pentru atac și a jurat răzbunare: „Zioniști, dacă vreți război deschis, să fie război deschis peste tot”.

Premierul Israelului, Ehud Olmert, a declarat: „Israel respinge încercarea grupurilor teroriste de a-i atribui orice implicare în acest incident. Nu avem ce să comentăm”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a spus că „lumea este un loc mai bun fără acest om în ea. Era un criminal cu sânge rece, un criminal în masă și un terorist responsabil pentru pierderea de nenumărate vieți omenești”.

În comunitatea de informații, un fost oficial își amintește că „nu a existat jubilare. Am făcut ce aveam de făcut și am mers mai departe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ