Protecția Consumatorilor va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienții cu credite în CHF și bănci

Protecția Consumatorilor va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienții cu credite în CHF și bănci
Publicat: 16/03/2015, 14:13

„Vom participa cu specialiștii noștri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienților la negocieri. Dar trebuie să ținem cont că totuși contractele de credit diferă de la caz la caz”, a afirmat luni președintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul „Ziua Consumatorului de Servicii Financiare”, organizat împreună cu Asociația Societăților Financiare ALB România.

AURSF va reprezenta clienții cu credite în franci la negocierile cu băncile, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, după ce instituțiile de credit vor fi invitate la aceste discuții. Totodată, vor fi invitați ca observatori reprezentanți ai ANPC, ai Băncii Naționale a României, precum și Avocatul Poporului.

Negocierea va fi condusă de o echipă de experți din domeniile financiar-bancar, juridic și al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar.

Clienții au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elvețieni cu o reducere semnificativă a ratei față de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.

Dunca a precizat că, în urma sesizărilor și reclamațiilor clienților, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la soluții cu banca, dând ca exemplu o reducere a ratei de la 638 lei la 300 lei, prin conversia creditului din franci elvețieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold și scăderea dobânzii.

„Nu am reușit până acum soluționări de grup, doar ce am avut sesizări la ANPC și am putut să aducem la aceeași masă consumatori și operatori financiar-bancari”, a spus președintele ANPC.

El a menționat că singura soluție în prezent pentru rezolvarea problemelor clienților cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienți și bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.

„De aceea, trebuie să găsim o înțelegere din partea operatorilor financiar-bancari care trebuie să vină cu soluții. Ori scad dobânda, ori se face conversia în lei și se reduce rata, pentru că trebuie să înțeleagă și ei că, în momentul de față credibilitatea sistemului bancar este scăzută, iar apoi ce se întâmplă, devin agenție imobiliară? Pentru că vor rămâne cu apartamente, case, imobile și atunci ei ar trebui să vină cu tot felul de politici, să se deschidă către consumator pentru a putea ca acesta să-și plătească rata în continuare”, a mai punctat Dunca.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elvețieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de minim 20%-25% pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienți.

Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elvețieni în bilanțurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci. În realitate, numărul împrumutaților în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.

Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanțurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank.

O treime dintre creditele în franci elvețieni (35%) au fost destinate achiziționării de locuințe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Dan Negru se agață de suferința lui Florin Piersic. Nu se obișnuiește cu anonimatul
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Filmul morții președintelui Iranului. Cadavrele, găsite carbonizate. Ce se va întâmpla după moartea lui Raisi
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
×