Câteodată, frica de electorat e mai mare decât cea de ruși: Deputații moldoveni fac un pas înapoi de la modificarea Codului Audiovizualului

Publicat: 07/04/2015, 19:27

Noul proiect de Cod al Audiovizualului din R. Moldova rămâne, pentru moment, doar la stadiul de inițiativă legislativă, ca urmare a valului de critici pe care le-a stârnit. Deputații din R. Moldova care voiau să îl modifice, legiferând acțiuni care ar trebui să țină mai degrabă de codurile profesionale și introducând câteva amendamente îngrijorătoare, au amânat nedefinit adoptarea proiectului, a declarat deputata PL Corina Fusu, cea care, de altfel, a și postat inițiativa legislativă pe pagina sa de Facebook, după ședința de săptămâna trecută a Comisiei Mass-Media din Parlamentul de la Chișinău.

„Grație faptului că acest proiect a fost făcut public, după ce l-am scanat, l-am plasat pe Facebook și am atenționat jurnaliștii, pentru că am lucrat și eu în această meserie deloc ușoară și foarte responsabilă – grație faptului că jurnaliștii au știut să se solidarizeze, autorii proiectului au făcut un pas înapoi. Mai întâi s-a amânat ședința de la 8:30, apoi s-a contramandat”, a declarat Corina Fusu, la Jurnal TV.

Ba mai mult, unul dintre autori, deputatul PD Sergiu Sârbu, s-a arătat receptiv la principala critică a ONG-urilor pentru libertatea media, respectiv că proiectul de lege a fost scris fără consultare cu reprezentanții presei și grăbit spre adoptare.

„În calitate de autor, și voi propune și altor autori, și comisiei, suntem gata să renunțăm la toate acele articole care au stârnit mai multe controverse și care poate ar trebui dezbătute mai îndelungat. Declar oficial, ne retragem acele propuneri legate de moderare, de surse, pentru a ne consulta public și împreună cu dvs. să identificăm o variantă de compromis”, a declarat deputatul PD, Sergiu Sârbu, citat de Epoch Times.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat că deputații săi vor face un nou proiect, separat de PDM: „Vom solicita ca imediat să ne întrunim într-un grup de lucru cu implicarea tuturor celor care pot să contribuie la elaborarea unui proiect de lege echilibrat, care să soluționeze problemele din domeniul audiovizualului, nu să le complice. Sper că într-o perioadă foarte scurtă vom reuși să venim în Parlament cu un asemenea proiect ca să oferim securitate spațiului informațional, dar și să nu mai permitem ca în treburile interne ale Republicii Moldova să se poată interveni în manieră în care se face acum, brutală și cu influențare a politicii interne”, a spus Vlad Filat, citat de Adevărul.

gândul a prezentat pe larg acest proiect săptămâna trecută, când s-a aflat de el.

Principalele amendamente controversate sunt următoarele:

– interdicția de a difuza informații neoficiale sau citând surse anonime

– interdicția de a transmite informații cu privire la instituții publice fără a solicita comentariul respectivei instituții

– obligativitatea prezentării de probe în emisiuni televizate, în cazul în care le sunt aduse acuzații altor persoane

– se stabilește o cotă de ore în care se difuzează produs autohton și în limba română, care trebuie transmis și în prime time

– puteri sporite pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului și amenzi mai mari

– interzicerea emisiunilor de știri și analize politice din țările care nu sunt în UE sau nu au ratificat Convenția europeană pentru televiziunea transfrontalieră – Rusia este una dintre aceste țări.

În urmă cu o lună, gândul vă prezenta, într-o serie de materiale, cum fac față ucrainenii propagandei rusești, în contextul războiului din estul țării, printr-un efort de demontare a neadevărurilor fabricate la comanda Kremlinului.

VIDEO: Fragment dintr-un interviu publicat în 6 martie 2015, despre războiul informațional Rusia-Ucraina. Intervievat: Yevhen Fedchenko, director al Facultății de Jurnalism din cadrul Academiei Mohyla, din Kiev, și director al platformei de demontare a propagandei rusești StopFake.org.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul