WikiLeaks a publicat o nouă „rafală” de mesaje electronice furate de hackeri de la una din cele mai mari companii americane

WikiLeaks a publicat o nouă „rafală de mesaje electronice furate de hackeri de la una din cele mai mari companii americane
Publicat: 02/05/2015, 11:21

Anunțul a fost făcut de WikiLeaks, joi, pe contul oficial de Twitter al acestei organizații.

În urmă cu două săptămâni, WikiLeaks, organizația lui Julian Assange, a anunțat că a publicat alte 30.287 de documente și 173.132 de mesaje expediate pe e-mail de angajații studiourilor Sony, care au fost furate de pirații cibernetici la sfârșitul anului 2014, în cadrul unui atac informatic de anvergură.

Pe 16 aprilie, Julian Assange spunea că aceste informații aparțin „domeniului public”, iar WikiLeaks se va asigura că ele vor rămâne publice.

După atacul cibernetic din noiembrie 2014, o organizație necunoscută a publicat online aceste documente, însă formatul electronic utilizat nu permitea efectuarea cu ușurință a căutărilor online, după cum relata bbc.com în urmă cu două săptămâni.

Utilizatorii de internet au însă datorită WikiLeaks posibilitatea a de lectura mult mai ușor aceste documente, putând să efectueze foarte ușor numeroase căutări online, în zecile de mii de documente, după diverse cuvinte și indexuri.

Sony Pictures a condamnat imediat această publicare, afirmând că WikiLeaks îi ajută pe pirații cibernetici „să răspândească conținuturile furate și care sunt private”. Peste 47.000 de angajați și colaboratori ai Sony Pictures Entertainment – filială a grupului Sony – sunt vizați de acel furt de date personale, documente financiare, scenarii, mesaje expediate prin e-mail.

Atacul cibernetic a fost comis cu doar câteva săptămâni înainte ca grupul Sony să lanseze „The Interview”, o comedie cu James Franco și Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarând că această țară este vinovată de comiterea acelui atac cibernetic. Autoritățile de la Phenian au negat orice implicare în atacul cibernetic, însă i-au lăudat pe autorii acestuia, spunând că acțiunea lor a reprezentat „o faptă vitejească îndreptățită”.

În decembrie 2014, un grup care s-a intitulat „Guardians of Peace” a amenințat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 împotriva cinematografelor care vor proiecta filmul „The Interview”, determinându-i pe managerii de la Sony să anuleze lansarea peliculei.

La doar câteva zile după aceea, în urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au răzgândit și au anunțat că „The Interview” va avea parte de o lansare într-un număr limitat de cinematografe, de Crăciun.

În ianuarie, Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la acel atac cibernetic.

Scandalul a generat, de asemenea, demisia, în februarie, a directorului de distribuție de la Sony Pictures, Amy Pascal, după publicarea pe internet a unor e-mail-uri ale acesteia, cu conotații rasiste, despre Barack Obama.

În aprilie, președintele Barack Obama a ordonat înființarea unui program care să permită Guvernului american să îi sancționeze pe pirații cibernetici din străinătate.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-a refugiat în 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra. Julian Assange, care neagă acuzațiile de abuz sexual asupra a două femei în Suedia, riscă să fie arestat dacă părăsește ambasada și se teme că ar putea fi extrădat în Statele Unite pentru a răspunde în fața acuzațiilor de dezvăluire a unor documente strict secrete de către WikiLeaks.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×