„Parlamentarul, frate cu tâlharul” și „Jos Guvernul mincinos”. Protestatarii din Cluj, împotriva defrișărilor: Doar poporul poate să-i învingă pe acești guvernanți

„Parlamentarul, frate cu tâlharul și „Jos Guvernul mincinos. Protestatarii din Cluj, împotriva defrișărilor: Doar poporul poate să-i învingă pe acești guvernanți
Publicat: 09/05/2015, 20:32
Actualizat: 09/05/2015, 22:22

Protestatarii au pornit în marș din Piața Unirii pe Bulevardul Eroilor, s-au oprit apoi în fața statuii lui Avram Iancu, după care au continuat acțiunea pe Bulevardul 21 Decembrie și în Piața Mărăști, blocând complet traficul rutier și transportul în comun, care face legătura între centrul orașului, cartierul Mărăști și aeroport.

Oamenii scandează „Jos, jos, Guvernul mincinos”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Parlamentarul frate cu tâlharul”.

Participanții la miting sunt însoțiți de jandarmi.

Participanții la protest, printre care se află localnici din comuna Horea, județul Alba, și din comuna Borșa, județul Maramureș, toți îmbrăcați în costume populare, s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum „Noi vrem păduri, voi vreți voturi. Facem trocul?”, „Milioane de dolari au ajuns doar la tâlhari”, „Codrul cu românu-i frate, voi străini nu-l aveți parte”, „Salvați copacii”, „Protejați pământul”, „Nu tăiați copacii” sau „Lăsați natura în pace”.

Ei au scandat „Romsilva, hoție, cu Holzindustrie în cărdășie”, „România trezește-te”, „Moții se luptă cu hoții”, „Afară, afară cu Holz-ul din țară”, „DNA, DNA, rezolvați corupția” și „Uniți salvăm Munții Apuseni”, apoi au plecat în marș.

Dan Mihali, vicepreședintele Asociației Composesorale Borșa – Maramureș, declara că guvernanții „sunt pe o mână cu firmele străine care defrișează pădurile României”.

„Participăm la acest protest față de defrișarea pădurilor și credem că doar poporul, dacă suntem uniți, putem să învingem acești guvernanți care sunt pe o mână cu firmele străine, cum este Holz Industrie care defrișează 70% din masa lemnoasă a României. Dacă noi, poporul, nu ne opunem, vedem că guvernanții nu o fac. Am avut mare speranță în președintele Klaus Iohannis, dar sperăm că retrimiterea Codului Silvic spre reexaminare este doar ca urmare a faptului că a fost indus în eroare, pentru că altfel este o problemă mare”, spunea Mihali.

Un alt protestatar l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis pentru că a trimis Codul Silvic spre reexaminare în Parlament, reproșându-i că a uitat de popor.

„Acum președintele face jocul străinilor, în defavoarea poporului. Să ne dea explicații despre această atitudine. A uitat cam repede că poporul român l-a ales, nu străinii”, spunea acesta.

Și la Alba Iulia, aproximativ 150 de persoane protestează față de defrișările ilegale, ei plecând într-un marș pe Bulevardul Transilvaniei și scandând lozinci precum „Uniți salvăm pădurea”, „Jos labele de pe pădurile României”, „Nu corporația face legislația”.

Unii dintre participanți au steaguri tricolore, iar alții pancarte pe care scrie „Nu mai tăiați pădurile”, „Pădurea este casa mea” sau „Holzindustrie – Kronospan, prăpăd”.

Aproximativ 200 de oameni s-au adunat și la Iași, ei plecând în marș pe Bulevardul Ștefan cel Mare, prin fața sediului primăriei, și având bannere pe care scrie „Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrișate” și scandând, printre altele, „Vrem teii înapoi”. La un moment dat, protestatarii au început să cânte imnul României.

Și la Ploiești, aproximativ 50 de persoane protestează față de tăierile ilegale de păduri.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă, și în Capitală, pentru a protesta față de tăierile ilegale de păduri, oamenii urmând să plece într-un marș pe traseul Piața Victoria – Palatul Cotroceni – Palatul Parlamentului.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, spunea că a luat act de acțiunile de protest programate pentru sfârșitul acestei săptămâni față de tăierile ilegale de arbori, pe fond susținerii Codului Silvic și împotriva monopolului. Declarațiile au fost făcute în contextul în care Grațiela Gavrilescu anunța un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmărește legalitatea achiziționării de material lemnos tăiat din păduri de către această societate, care operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuți, Sebeș, Siret și Comănești.

„Am luat act. Este un lucru normal, așa cum și eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aș dori ca toți românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mișcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susținerea Codului Silvic, și împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, și a tăierilor ilegale și împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru întreprinderile mici și mijlocii și nu mai lasă la mâna unei singure societăți și unui singur om monopolul, astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, și la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenții, să se întâmple așa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mișcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Și dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest, spun că nu e nici neconstituțional, nici ilegal, ci un mod de a-și manifesta interesul pentru propria țară. Tăierea ilegală este o problemă de țară”, a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului a declarat, vineri, că asupra președintelui Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.

Codul Silvic este reexaminat de Parlament la cererea președintelui Klaus Iohannis. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate prin cererea de reexaminare și a votat legea în varianta inițială.

Proiectul Codului Silvic va fi marți în dezbaterea comisiei din Camera Deputaților, iar PSD își menține poziția de a adopta un Cod care să prevină și să sancționeze defrișări ilegale și monopolul, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!