Reacția marinei chineze după ce un avion al SUA a spionat o zonă disputată din Marea Chinei de Sud

Reacția marinei chineze după ce un avion al SUA a spionat o zonă disputată din Marea Chinei de Sud
Publicat: 21/05/2015, 08:55
Actualizat: 21/05/2015, 12:30

Insulele artificiale și prezența militară masivă chineză au alarmat Pentagonul, care efectuează zboruri de supraveghere în regiune pentru a arăta fără echivoc faptul că Statele Unite nu recunosc revendicările teritoriale ale Chinei. Aliații din regiune ai americanilor sunt, la rândul lor îngrijorați.

Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat pentru CNN, în noaptea de miercuri spre joi, că această confruntare arată că există riscul izbucnirii unui război între Statele Unite și China.

O echipă a postului american a primit acces exclusiv în timpul unei misiuni aeriene de supraveghere a apelor disputate, precizează CNN, precizând că Pentagonul a dorit astfel să atragă atenția asupra provocării reprezentate de insulele articiale chineze și reacției americane.

Un avion de supraveghere de tip P8-A Poseidon – cea mai avansată aeronavă americană de acest tip, care este totodată un vânător de submarine – a coborât până la altitudinea de 4.500 de metri deasupra insulelor.

„Aici Marina chineză… Aici marina chineză… Vă rugăm să plecați… pentru a evita o neînțelegere”, s-a auzit o voce, într-o transmisie radio receptată la bordul aeronavei în care se afla echipa CNN.

Pentagonul a declasificat pentru prima dată înregistrări video care surprind activitatea Chinei în regiune și înregistrări audio în care chinezii provoacă o aeronavă americană.

Potrivit CNN, Statele Unite analizează atât posibilitatea efectuării unor zboruri la o altitudine și mai mică, cât și trimiterea unor nave de război în imediata apropiere a acestor insule, în cadrul unei noi prezențe, „mai robuste”, în regiune.

Imediat după transmisie, aeronava a observat și sursa acesteia – o insulă artificială situată la aproximativ 1.000 de kilometri de coastele chineze.

Marea Chinei de Sud face obiectul a numeroase revendicări teritoriale asupra unei zone bogate în pește, în subsolul căreia s-ar afla zăcăminte importante de resurse naturale.

Misiunea de miercuri a vizat în mod special monitorizarea activităților chineze pe trei insule care în urmă cu trei luni erau doar niște recife care abia ieșeau din apă. În prezent, ele au devenit proiecte masive de construcții, despre care Statele Unite afirmă că urmează să găzduiască instalații militare.

Această creare de noi teritorii în Marea Chinei de Sud face parte dintr-un efort militar chinez mai amplu care vizează, în opinia unora, provocarea dominației americane în regiune, după ce Beijinul și-a lansat primul portavion, își echipează rachetele nucleare cu focoase multiple, dezvoltă rachete împotriva navelor de război iar în prezent construiește baze militare la mare depărtare de țărm.

„Încerc să înțeleg, ca oricine altcineva, ce urmărește (China) aici. Am observat recent o sporire a activității în legătură cu ceea ce pare să fie construirea unei infrastructuri militare”, a declarat căpitanul Mike Parker, comandantul flotei de avioane de supraveghere de tip P8 și P3 mobilizate în Asia, pentru echipa CNN de la bordul aeronavei.

„Am fost provocați acum de 30 de minute de Marina chineză. Cred că (semnalul) provenea de la instalația aceasta”, a continuat Parker, arătând cu degetul o stație de radar de alertă rapidă amplasată pe o insulă artificială, la reciful Fiery Cross, aflat sub controlul Chinei – care a staționat aici 200 de militari și a demarat lucrări în vederea construirii unui port și unei piste de aterizare – și revendicat de Filipine, Vietnam și Taiwan.

În doar doi ani, China a extins suprafața recifului cu aproximativ 800 de hectare, într-o zonă în care adâncimea apei este de aproximativ 90 de metri.

Într-o înregistrare video efectuată de avinul de tip P8, în afară de radarul de alertă rapidă, pe insulă – numită de unii „portavionul care nu poate fi scufundat” – se pot vedea barăci militare, un turn militar de control și o pistă care poate fi utilizată de toate tipurile de avioane din dotarea armatei chineze

„Traficul de suprafață este evident intens”, a declarat pentru CNN locotenent-comandorul Matt Newman din carlinga avionului de supraveghere, precizând că se referă la nave de război și ale Pazei de Coastă chineze. „Au radare aeriene, deci există șanse mari să fim urmăriți”, adaugă el.

Dovada, comentează CNN, este faptul că Marina chineză a cerut avionului de tip P8 să părăsească spațiul aerian de opt ori în cursul acestei singure misiuni.

De fiecare dată, piloții americani au răspuns că aeronava zboară în spațiul aerian internațional.

Este o înfruntare aeriană militară, dar avioane civile pot fi prinse la mijloc, subliniază CNN.

Cu cât China construiește mai mult, cu atât avertismentele Marinei chineze sunt mai frecvente și mai agresive, au declarat comandanți americani pentru post.

Atât la reciful Fiery Cross, cât și la reciful Mischief, care fac parte din arhipelagul Spartly, numeroase utilaje lucrau de zor, luând nisipul de fundul oceanic și proiectându-l în atmosferă, în coloane imense, pentru a crea uscat.

„Vedem acest lucru zilnic”, a declarat Parker. „Cred că lucrează inclusiv în weekend, pentru că-i vedem mereu”, adaugă el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...