Agricultorii din Mehedinți sunt nevoiți să-și vândă castraveții la preț de nimic sau să-i arunce pe câmp

Publicat: 03/06/2015, 16:12

Agricultorii din comuna Braniște, unde se cultivă cei mai mulți castraveți în județul Mehedinți, spun că, după ce au investit sume importante de bani și au muncit o jumătate de an, stau cu legumele în saci întrucât nu au unde să le valorifice, în județ nefiind niciun depozit de desfacere a legumelor și fructelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii susțin că samsarii le oferă 30 de bani pentru un kilogram de castraveți, preț cu care nici măcar nu își recuperează investiția în cultură.

„Uitați, am castraveți aici, aproximativ 400 de kilograme, și nu am cui să-i vând. A venit cineva aseară (marți seară – n.r.) și ne-a dat un preț de mizerie, 30 de bani kilogramul. Eu am zis că nu-i vând, mai bine îi arunc și nu îi vând. Deja i-a aruncat o grămadă de lume de aici, din comună”, a declarat, miercuri, un legumicultor din Braniște.

În această situație sunt peste 300 de proprietari de solarii din Braniște, nemulțumiți de prețurile mici cu care și-ar putea vinde marfa, în condițiile în care, la prețul de 30 de bani kilogramul, trebuie să vândă 20 de saci de castraveți ca să poată cumpăra unul de azot, folosit pentru întreținerea culturii.

„N-am plătit folia pentru solar, am datorie, opt milioane (lei vechi – n.r.), trebuie să o plătesc. Nici folia n-am scos-o. Am vândut de două ori. O dată cu 30 de bani, o dată cu 50 de bani, nu scot nici folia. Munca?! Nu mai vorbim de muncă!”, a spus un alt fermier din localitate.

Unii au încercat să vândă în magazine, dar spun că marfa lor nu are loc de cea importată, iar în piețe mesele sunt închiriate de samsari.

„Nu scoatem nici investiția, că este râs de lume. Îi dăm cu 30, 40 de bani, își bat joc de noi! Tot en gros-iști vin și e bine că mai vin și ăștia. Dacă nu avem unde să îi dăm! Îi aruncăm porcilor”, a afirmat un alt agricultor.

El a susținut că un preț rezonabil de vânzare a castraveților ar fi de 1,5 lei.

„De multe ori i-am și aruncat, aici la baltă! Sunt aruncați o grămadă de castraveți acolo. Are lumea sacii acasă și nimeni nu are cui să-i vândă”, a declarat un alt legumicultor.

Cornel Stroescu, președintele interimar al Camerei Agricole Naționale, a afirmat că problema este în întreaga țară, nu numai în Mehedinți, o soluție în acest sens fiind asocierea fermierilor într-o structură care să le reprezinte interesele, la fel ca în alte state ale Uniunii Europene.

„Cea mai mare problemă în momentul acesta, în România, este desfacerea produsului. Fermierii nefiind organizați, nu au cui să vândă. Vine orice samsar și își bate joc de ei. Ținem cont, avem un preț de 30 de bani la castraveți, acum, în momentul acesta. Gândiți-vă ce investiții au avut acești fermieri. Acești castraveți au fost produși în solar sau seră, deci costurile au fost enorme. Camerele agricole trebuie făcute, trebuie susținute, trebuie să facem ceva pentru fermieri. Altfel, o să vedem acești fermieri care anul acesta au cultivat în România, în solarii, vor munci în Italia sau Spania, în solariile lor. Acolo unde fermierii sunt organizați, acolo unde camerele agricole vin și preiau recolta din curte”, a declarat Cornel Stroescu.

Inițiativa privată de înființare a noului organism – Camera Agricolă – a aparținut fermierilor din mai multe județe ale țării, în anul 2014 înființându-se filiale în 14 județe. Rolul acestei camere este de a se ocupa de reglementarea prețurilor produselor agricole și de organizarea agricultorilor pentru înființarea de depozite și silozuri.

Proiectul de lege în baza căreia să funcționeze organismul se află la Comisia pentru Agricultură din Senat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele