CNA: Posturile din portofoliul TVR vor putea să emită digital până la sfârșitul lui 2015

CNA: Posturile din portofoliul TVR vor putea să emită digital până la sfârșitul lui 2015
Publicat: 18/06/2015, 12:13

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o adresă primită de la SRTv, care a solicitat Consiliului să sprijine demersul TVR privind extinderea transmisiei experimentale digitale terestre în standardul DVB-T2.

SRTv a solicitat acest lucru CNA, având în vedere obligația României de finalizare a procesului de încetare a serviciilor de televiziune analogică terestră până pe 17 iunie 2015 și având în vedere Hotărârea Guvernului numărul 403 din 2013 de aprobare a Strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național.

Astfel, SRTv a solicitat CNA aprobarea pentru a testa soluția de tranziție propusă de Radiocom, televiziunile retransmise în standardul DVB-T2 urmând să fie cele existente (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și TVR HD), cărora televiziunea publică dorește să adauge și studiourile sale teritoriale.
TVR consideră că extinderea transmisiei digitale terestre în standardul agreat de ANCOM este necesară și vine în întâmpinarea cererilor telespectatorilor pentru o recepție de înaltă calitate a programelor de televiziune, potrivit unei adrese transmise la CNA de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv.

În aceeași adresă este precizat faptul că în anul 2015 este alocată de la bugetul de stat o sumă de 163,2 milioane de lei în vederea asigurării de către Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a circuitelor pentru transmisia analogică terestră.

În ședința CNA de joi, Nicolae Voican, reprezentantul TVR, a spus că, pe 16 iunie, SRTv a fost anunțată de SNR că, în urma unor eforturi ale departamentului tehnic de la Radiocom, au fost modificate emițătoarele din câteva amplasamente care emiteau analogic terestru TVR 2 și pregătite în regim de test pentru o transmisie digitală, DVB -T2.

„În baza acestei informări de la SNR și ținând cont că transmisiunea analogică terestră s-a întrerupt pe 17 iunie, am solicitat prelungirea experimentului digital terestru care funcționează acum în câteva amplasamente ale SNR în regim de test, cu standardul agreat de România, DVB-T2”, a explicat Nicolae Voican. El a precizat că aceste transmisii de test se realizează cu acordul ANCOM.

CNA a decis să aprobe solicitarea SRTv cu unanimitatea de voturi ale membrilor prezenți la ședința de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).
Pe de altă parte, Societatea Națională de Radiocomunicații Radiocom a anunțat, miercuri, începerea etapei de testare a implementării televiziunii digitale în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

„În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Națională de Radiocomunicații, sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională, și împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluții de tranziție a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile București, Timișoara, Cluj și Iași”, a anunțat Radiocom, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitația pentru achiziționarea unor echipamente noi.

În paralel, Radiocom va continua până la 31 decembrie 2016 emisia pe cale terestră a postului public de televiziune – TVR 1 în format analogic, în banda de frecvență VHF, pentru a menține continuitatea informării întregii populații a României.

Societatea de Radiocomunicații a comunicat, totodată, calendarul implementării televiziunii digitale terestre în România, după adjudecarea a trei licențe naționale în banda UHF.

Astfel, miercuri a început o etapă premergătoare a proiectului MUX1, care vizează realizarea unei rețele naționale cu o acoperire de minim 90% din populație, cu emițătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi „free to air” și va conține programe publice și comerciale. „Pentru MUX2 și MUX4, se vor realiza două rețele naționale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune”, a mai spus Radiocom.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice