Kelemen a spus în SUA că în România „sunt lezate” drepturile fundamentale ale minorităților

Kelemen a spus în SUA că în România „sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităților
Publicat: 09/07/2015, 18:24
Actualizat: 11/07/2015, 15:33

În cadrul prelegerii cu tema „Cum suntem văzuți de americani”, Kelemen Hunor le-a spus celor prezenți la tabăra „Tineretul și Uniunea Europeană” de la Izvoru Mureșului, că în SUA a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu membri ai Congresului american, cărora le-a vorbit despre „chestiuni importante” ale maghiarilor din România, care pot provoca probleme pe termen scurt și lung, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În SUA am atras atenția factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităților și cel al proprietății. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât și scurt. În cadrul parteneriatului strategic România – SUA, SUA să atenționeze România să nu părăsească traseul statului de drept și să nu lezeze drepturile minorităților”, a declarat președintele UDMR.

El a mai spus că, indiferent de grupurile cu care s-a întâlnit, părerea „unanim exprimată” a fost că „nu există siguranță pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităților sunt lezate”.

Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost „renaționalizat”, în urma unei decizii judecătorești, precum și la cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, unde „singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea”, referindu-se la înființarea unei linii de învățământ separate în limba maghiară, „este Senatul Universității”.

Totodată, Kelemen a amintit că sunt aspecte nerezolvate în privința folosirii limbii materne în diferite instituții din România și a retrocedărilor către cultele religioase, specificând că au fost restituite până în prezent doar 50 la sută din bunurile confiscate de comuniști.

„Nu ne putem permite să nu spunem nimic atunci când există derapaje. Altfel, poate avea loc orice schimbare negativă, la sfârșitul căreia s-ar putea instaura un sistem autoritar sau nedemocratic. Am mers nu numai la Washington, am fost la la Bruxelles și la Strasbourg, am fost și la Berlin și o să mai merg peste tot, pentru că eu cred că într-o lume globalizată și, mai ales în contextul în care România face parte din Alianța Nord-Atlantică și din Uniunea Europeană, marea majoritate a problemelor noastre sunt, până la urmă, probleme comune. De aceea, eu am vorbit și în SUA exact ce spun și în București, acele probleme, care din punctul meu de vedere înseamnă că nu toate dezideratele sunt, în acest moment, atinse. Sau chiar, în anumite momente și anumite domenii noi constatăm că se întâmplă o mișcare spre trecut și nu este bine”, a afirmat Kelemen Hunor.

Peste 20 de lectori – reprezentanți ai conducerii UDMR, parlamentari, aleși locali și profesori universitari – vor susține prelegeri celor aproximativ 200 de tineri prezenți la cea de-a XII-a ediție a taberei „Tineretul și Uniunea Europeană”, organizată de Uniune la Izvoru Mureșului.

Tabăra de vară are ca obiectiv principal informarea tinerilor asupra anumitor aspecte legate de autoritățile publice locale și naționale și de a le oferi posibilitatea să pună întrebări și să își exprime opinia direct reprezentanților acestor autorități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×