Călin Peter Netzer prezidează juriul competiției de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo

Călin Peter Netzer prezidează juriul competiției de lungmetraje a Festivalului de la Sarajevo
Publicat: 05/08/2015, 15:34

Un număr de 55 de producții participă în competițiile festivalului – lungmetraj, scurtmetraj și documentar. Producțiile românești „Acasă la tata”, de Andrei Cohn, și „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, au fost incluse în competiția de lungmetraje, iar documentarele „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, și „Chuck Norris vs Comunism”, de Ilinca Călugăreanu, se numără printre cele 23 de producții selectate în competiția de gen.

De asemenea, „O faptă bună”, de Andrei Gruzsniczki, și „Ramona”, de Andrei Crețulescu, sunt incluse în competiția pentru cel mai bun scurtmetraj, iar peliculele „Aferim!”, de Radu Jude, și „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, participă la festival în secțiunea In Focus, în afara competiției, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Călin Peter Netzer a câștigat trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2013, pentru „Poziția copilului”, lungmetrajul românesc care a înregistrat cei mai mulți spectatori din ultimii 12 ani în cinematografele din țară și a fost distribuit în peste 30 de alte teritorii, printre care Franța, Germania, America de Sud și Israel.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, la secția Regie film. Până la obținerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje, selecționate în festivaluri de film precum cele de la Berlin, Buenos Aires, Barcelona, Bilbao, Roma și Istanbul. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, „Maria”, a fost la rândul său selecționat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea și premiat de Academia de Film Europeană și la festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus.

„Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Sarajevo, actorul Benicio Del Toro, câștigător al unui premiu Oscar pentru rolul secundar din „Trafic/ Traffic” (2000), de Steven Soderbergh, va primi trofeul onorific Inima orașului Sarajevo. Acesta va prezenta în cadrul programului în aer liber al evenimentului, în fața a aproximativ 3.000 de cinefili, cel mai recent film al lui Fernando León de Aranoa, „A Perfect Day” (2015), în care joacă alături de Tim Robins și Olga Kurylenko.

Totodată, evenimentul de anul acesta aduce un tribut cineastului filipinez Brillante Mendoza, în vârstă de 55 de ani, care va fi prezent la eveniment, acesta fiind „unul dintre cei mai originali și prolifici regizori contemporani”.

Festivalul internațional de film pune accent pe regiunea Europei Centrale și de Est incluzând producții din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaționale sau regionale și prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producții ale anului anterior în secțiunea dedicată In Focus.

Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediției din 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezențele românești la festival.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul