Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină

Anunțul Petrom despre prețul carburanților. Cât ajunge la stat din banii plătiți pentru un litru de benzină sau motorină
Publicat: 12/08/2015, 15:33

„Prețurile la pompă reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină. Cotațiile internaționale la benzină și motorină sunt influențate de cotațiile la țiței dar și de alte elemente, prin urmare pot avea, pe termen scurt, evoluții divergente față de cotațiile la țiței. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în prima parte a acestui an, când cotațiile internaționale pentru benzină au crescut semnificativ”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții OMV Petrom.

Compania amintește că în prețurile la pompă, componenta produs, care reflectă cotațiile internaționale la benzină și motorină, reprezintă numai jumătate, restul fiind reprezentat de taxe.

„Compania a reflectat evoluțiile cotațiilor la benzină și motorină într-o manieră moderată, evitând astel transferarea integrală a volatilității acestor cotații. Prin urmare, compania a operat scăderi successive de prețuri care numai în ultimele 3-4 săptămâni au reprezentat cumulat circa 40 de bani”, spun oficialii Petrom.

În primele șase luni, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut la 57,09 dolari/baril, cu 47% mai mic comparativ cu perioada similară a anului precendent, iar prețul mediu realizat la țiței s-a situat la 49,51 dolari/baril, comparativ cu 96,24 dolari/baril în primul semestru al anului trecut.

„Ne așteptăm ca prețul mediu al țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 dolari/bbl. Diferențialul Brent-Urals se anticipează că va rămâne relativ mic. În cea de-a doua jumătate a anului 2015, se estimează că marjele de rafinare vor scădea față de nivelul înregistrat în primele șase luni din 2015, ca urmare a persistenței supracapacității de rafinare pe piețele europene. Ca urmare a scăderii cotației țițeiului, se estimează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere vor susține cererea din marketing, în contextul creșterii concurenței”, arată OMV Petrom, în raportul semestrial transmis Bursei de Valori București.

Programul de investiții al Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ un miliard de euro, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din upstream. În prima parte a acestui an, însă, investițiile au fost reduse cu 29%, de la 2,9 miliarde lei în primul semestru din 2014, la 2,06 miliarde lei în perioada similară a acestui an, având în vedere noul context al prețului țițeiului.

„În rafinare putem procesa 4,5 milioane tone. În momentul de față noi producem 3,8-3,9 milioane tone țiței. Deci avem capacitate de rafinare mult peste producția curentă. Gradul de utilizare (al rafinăriei Petrobrazi, n.r.) este undeva la 80%, deci mai avem loc să rafinăm mai mult, pentru a livra mai mult. Un alt lucru important este că în contextul pieței avem suficiente capacități de rafinare pentru a acoperi cererea. Nu se pune problema să vindem țiței”, a declarat miercuri Gabriel Selischi, membru în Directoratul OMV Petrom, responsabil pentru Upstream, întrebat dacă ar putea vinde țiței companiei concurente Rompetrol, care va opri rafinăria Petromidia timp de 40 de zile, pentru revizie tehnică.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde lei (234,1 milioane euro), în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei (1,98 miliarde euro), determinat de prețurile mai mici la comercializarea produselor petroliere. În primele șase luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acționarilor de 1,39 miliarde de lei, la vânzări de 10,72 miliarde de lei.

Producția de țiței și gaze la nivel de grup a fost de 33 milioane barili echivalent petrol, iar producția totală de țiței și gaze în România a atins nivelul de 31,3 milioane barili echivalent petrol, față de 31,1 milioane barili echivalent petrol în aceeași periaodă a anului trecut. Producția internă de țiței a fost de 13,9 milioane barili echivalent petrol, în scădere cu 1%, reflectând în principal declinul natural înregistrat în zăcământul Suplacu, se arătă în raportul OMV Petrom.

OMV Petrom, parte a grupului austriac OMV, avea la finele luniii 16.450 de angajați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Intră în vigoare în toată România! Guvernul a dat ORDIN
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Gabriel Stoica, poveste cutremurătoare! Care este cel mai important obiectiv al vieții sale: "Trebuie să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×