Guvernul vrea legalizarea „atențiilor” pentru medici

Guvernul vrea legalizarea „atențiilor pentru medici
Publicat: 18/08/2015, 19:37
Actualizat: 01/11/2016, 12:32

„Vreau să lămuresc și să fie foarte clar, medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanța 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Legea a fost de altfel aprobată de către Parlament, deci, din punctul acesta de vedere, pe Statutul medicului, nu avem ce să schimbam în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiției, care a fost la întrevederi și care, împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni săptămâna aceasta cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență, pentru că e o chestiune totuși delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament și reglementată într-o formă mult mai bună”, a spus Ponta, marți, la finalul discuțiilor pe care le-a avut cu reprezentanții medicilor, la Palatul Victoria.

El a explicat că acele „contribuții suplimentare” pe care pacienții vor să le dea medicului și asistentului care l-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ: să nu fie condiționate de către medic și asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical și să fie declarate în așa fel încât ele să poată fi impozitate. Cu aceste trei condiții cumulative, să nu mai implice răspunderea răspunderea penală a medicului, asistentului sau al oricărui reprezentant al sistemului sanitar.

Victor Ponta a afirmat că prevederile vor fi cuprinse într-un proiect de lege care va fi elaborat de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, împreună cu reprezentanții sistemului sanitar, urmând ca săptămâna viitoare inițitiva legislativă să fie trimisă Parlamentului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în iunie că medicii care lucrează în sistemul de stat sunt funcționari publici și nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienții lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare.

„Stabilește că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în sensul art. 34 alin.2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidența dispozițiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal”, au hotărât magistrații instanței supreme.

Potrivit motivării deciziei ICCJ, în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 se arată că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”. Cu toate acestea ICCJ a reținut în decizia, din 4 iunie, că această posibilitate recunoscută legislativ pacientului nu impune obligația medicului de a accepta aceste liberalități.

Judecătorii arată că este posibil ca pacientul să ofere plăți suplimentre sau donații cu respectarea legii, împrejurare care poate fi de natură să excludă orice răspundere penală, dar primirea acestora să nu se facă de către „angajați” cu respectarea legii, deoarece chiar lege interzice primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă.

„Chiar daca se admite existența unui drept al medicului de a primi plăți suplimentare sau donații, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare ori donații, cu respectarea legii, este evident că «respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât și la respectarea legii de «angajații unității», atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăți suplimentare sau donații, iar, pe de altă parte, «angajații» unității medicale primesc aceste plăți suplimentare sau donații”, susțin judecătorii ICCJ în motivarea deciziei din 4 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Crimă înfiorătoare în Capitală! Un bărbat de 46 de ani, ucis de doi tineri pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×