În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală

În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală
Publicat: 02/09/2015, 17:27
Actualizat: 05/02/2019, 05:34

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat în această săptămână o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

„Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziție, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la fața locului cu mai mulți oameni care cunoșteau zona în care se presupunea că este această groapă și după mai multe săpături am reușit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri – n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfășoară în prezența unui procuror militar, a unui ofițer specialist în Criminalistică și a unor reprezentanți de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele”, a mai spus Petrov.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona și analiza din punct de vedere științific perioada comunistă, dar și de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii