Ce s-a întâmplat cu unul dintre judecătorii care urmau să soluționeze apelul în cazul violului din Vaslui

Ce s-a întâmplat cu unul dintre judecătorii care urmau să soluționeze apelul în cazul violului din Vaslui
Publicat: 11/09/2015, 22:35

Cererea de abținere formulată de unul dintre judecătorii cărora le-a fost repartizat pentru soluționare apelul în cazul celor șapte tineri din județul Vaslui condamnați pentru violarea unei fete de 18 ani a fost cercetată în camera de consiliu a Curții de Apel Iași, fiind admisă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceste condiții, judecătorul va fi înlocuit cu un alt magistrat în dosarul al cărui prim termen a fost stabilit pentru 6 octombrie.

De altfel, și judecătorul din Vaslui care a dat hotărârea de condamnare a celor șapte tineri din Văleni formulase o cerere de abținere, însă Judecătoria Vaslui i-a respins-o.

Cei șapte tineri acuzați că au violat o fată de 18 ani au fost condamnați, în 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani și opt luni și opt ani și patru luni de închisoare, precum și la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanței nefiind definitivă.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din stația de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă și patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de șapte ani, cu un spor de un an și patru luni, rezultând opt ani și patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei și Petrică Ionuț Bolboceanu au fost condamnați la șase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă și trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de șase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat șapte ani de închisoare.

Ionuț Boicu, Alin Rotaru și Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției, au primit cele mai mici pedepse, adică cinci ani de închisoare pentru viol în formă agravantă și doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani și opt luni de închisoare.

De asemenea, instanța vasluiană a emis mandate de arestare preventivă pe numele celor șapte, în prezent aceștia fiind încarcerați la Penitenciarul Vaslui.

Sentința în cazul celor șapte tineri a fost contestată de către avocatul fetei, în 19 august. Atunci, avocatul Mioara Donosă spunea că a recurs la calea de atac a sentinței întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferința prin care a trecut.

De asemenea, sentința a fost contestată de procurorii Parchetului Judecătoriei Vaslui, dar și de cei șapte tineri.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Curții de Apel Iași, care va da o sentință definitivă.

Cei șapte tineri au fost judecați sub control judiciar, fiind acuzați că au sechestrat și violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit anchetatorilor, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeași seară, de către cei șapte tineri.

Reținuți inițial de către polițiști, cei șapte tineri au fost arestați preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeași instanță a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor șapte vasluieni acuzați de viol, fiind plasați în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor șapte. Prin acea decizie, instanța i-a obligat pe aceștia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), CSM a sesizat Inspecția Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor șapte tineri.

PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui și Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei șapte tineri sunt judecați pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate în mod ilegal. Verificările au fost inițiate în urma eliberării din arest a inculpaților.

PICCJ a trimis Inspecției Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din județul Vaslui violate de șapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraților, dispusă de inspectorii judiciari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Semnul dumnezeiesc care a apărut în casa nepotului lui Tzancă Uraganu, înainte de a se...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
OBLIGATORIU prin lege în toată România. A început controlul în toată țara
Platformă utilă pentru proprietari și chiriași. Poți achita ușor utilitățile
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro