Ce se va întâmpla cu BACALAUREATUL în 2016

Ce se va întâmpla cu BACALAUREATUL în 2016
Publicat: 19/09/2015, 11:11

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc în perioada iunie – iulie, candidații putând să se înscrie în perioada 30 mai – 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a și a XIII-a se vor încheia în 3 iunie 2016.

Examenul de bacalaureat din 2016 va începe în 13 iunie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susținută până în 15 iunie. În perioada 15-17 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, urmată în 21-24 iunie de proba de evaluare a competențelor digitale și în 27 iunie – 1 iulie de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susținute în 4 iulie la limba și literatura română și în 5 iulie la limba și literatura maternă. Testarea va continua în 6 iulie cu proba obligatorie a profilului și în 8 iulie cu proba la alegere a profilului și specializării.

Rezultatele vor fi afișate în 12 iulie, până la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00. Rezultatele finale vor fi afișate în 16 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2016 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 18 până în 22 iulie.

În 16-17 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 17-19 august – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională și în 18-19 august – evaluarea competențelor digitale.

Din 22 august vor începe probele scrise, prima testare fiind la limba și literatura română, urmată în 23 august de limba și literatura maternă, 24 august – proba obligatorie a profilului și 26 august – proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate în 29 august, până la ora 16.00, iar contestațiile vor fi depuse între orele 16.00 și 20.00. În 30-31 august vor fi soluționate contestațiile, iar în 1 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Comisia Națională de Bacalaureat poate aproba prelungirea perioadelor de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale sau lingvistice, de evaluare a lucrărilor scrise sau de afișare a rezultatelor, precum și reducerea perioadei de afișare a rezultatatelor, la solicitarea comisiilor de bacalaureat județene sau a municipiului București ori din proprie inițiativă, potrivit Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat din 2016.

Bacalaureatul din 2016 se desfășoară în conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a examenului – 2011, aprobată prin ordinul ministrului Educației nr. 4799/2010.

Lista disciplinelor la care candidații susțin examenul de bacalaureat în cele două sesiuni din 2013 rămâne cea aprobată în 2010 prin ordinul ministrului Educației.

Comisiile de bacalaureat județene și cea a municipiului București trebuie să asigure camere de supraveghere audio-video în sălile în care se desfășoară probele examenului, în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și în sălile în care se preiau și se depozitează lucrările scrise.

Comisiile de examen vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă, ori în cazul în care există sesizări, verificarea se va face pentru înregistrările din toate sălile de examen din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia de bacalaureat din centrul de examen va luat măsurile necesare, care pot merge până la eliminarea candidaților din examen.

Lucrările scrise ale candidaților la bacalaureat pot fi corectate în alte județe decât cele în care se susține examenul, prin decizie a Comisiei Naționale de Bacalaureat. Transportul lucrărilor scrise dintr-un județ în cel desemnat și aducerea lor înapoi, precum și consemnarea în catalogul electronic a rezultatelor obținute de candidați se fac în conformitate cu procedurile elaborate de Comisia Națională de Bacalaureat.

Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.

De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.

Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Aceștia nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare