FMI, previziuni optimiste privind creșterea economică a României

FMI, previziuni optimiste privind creșterea economică a României
Publicat: 06/10/2015, 17:27
Actualizat: 06/10/2015, 18:44

FMI anticipa în raportul WEO din luna aprilie că economia României va avansa în acest an cu 2,7% și cu 2,9% în 2016.

Instituția financiară prognozează pentru acest an o inflație de -0,4%, care se va menține negativă și în 2016, de -0,2%. În luna aprilie, FMI se aștepta la o creștere ca prețurilor de 1% în 2015 și de 2,4% în 2016.

România va înregistra în acest an un deficit de cont curent de 0,7%, care va crește în 2016 la 1,5%. Ediția din aprilie a raportului FMI prevedea un deficit al contului curent de 1,1% în 2015 și de 1,5% anul viitor.

În privința șomajului, Fondul anticipează un nivel de 6,9% în acest an și de 6,8% în 2016, valori ușor peste nivelul de 6,7% estimat în aprilie pentru cei doi ani.

Produsul Intern Brut a crescut în primul semestru cu 3,7% pe serie brută și cu 3,8% pe serie ajustată sezonier, după ce în trimestrul al doilea a urcat cu 3,2% pe serie brută și cu 3,7% pe serie ajustată față de aceeași perioadă a anului trecut, însă comparativ cu primul trimestru a avansat cu 0,1%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creștere a PIB de 2,5%. Cea mai recentă estimare a Comisiei Naționale de Prognoză, datând din luna mai, ia în calcul un avans de 3,3%.

Comisia Europeană a îmbunătățit la începutul lunii mai estimările de creștere economică a României, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 și cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorită consumului intern solid și revenirii investițiilor, potrivit prognozei de primăvară a instituției.

La nivelul Europei emergente și în dezvoltare, FMI anticipează o creștere economică modestă, de 3%, în intervalul 2015-2016. Regiunea a beneficiat de prețurile scăzute ale petrolului și de redresarea treptată a zonei euro, dar este afectată în schimb de contracția din Rusia și de impactul nivelului încă ridicat al datoriilor companiilor asupra investițiilor.

Acești factori, cumulați cu incertitudinile politice, vor afecta cererea internă din Turcia, unde avansul economic va fi de circa 3% în 2015 și 2016.

Creșterea economică se va menține relativ solidă în Europa Centrală și de Est, cu ritmuri de cel puțin 3% în Ungaria și Polonia, în 2015, dar mai slabe în sud-estul regiunii, cu excepția României, se arată în raport. Astfel, Bulgaria și Croația vor consemna creșteri economice de sub 2%.

La nivelul economiei mondiale, FMI a redus estimările referitoare la creșterea din 2015 și 2016 cu 0,2 puncte procentuale comparativ cu ritmul prognozat în iulie, la 3,1%, respectiv 3,6%, perspectivele celor mai importante state sau regiuni fiind inegale. Ritmul redresării economice din statele dezvoltate este lent, în timp ce avansul piețelor emergente încetinește pentru al cincilea an consecutiv, inclusiv în China.

Factori precum perspectiva majorării dobânzilor în Statele Unite, volatilitatea piețelor financiare emergente și scăderea puternică a prețurilor materiilor prime sugerează o redresare a economiei globale sub așteptările inițiale, potrivit FMI.

Fondul anticipează însă că redresarea economică se va accelera anul viitor pe piețele emergente.

Pentru zona euro, FMI a menținut estimarea de creștere economică la 1,5% în acest an și a redus prognoza pentru 2016 cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu luna iulie, la 1,6%.

Pentru Germania, instituția a redus estimarea cu 0,1 puncte pentru cei doi ani, la 1,5%, respectiv 1,6%.

Economia Franței va avansa cu 1,2% în acest an și 1,5% în 2016, iar cea a Marii Britanii cu 2,5% (+0,1 puncte față de iulie) și 2,2%.

Fondul prognozează pentru economia Statele Unite o creștere de 2,6% (+0,1 puncte față de iulie) în 2015 și 2,8% (-0,2 puncte) anul viitor. În cazul Chinei, instituția a menținut estimările pentru 2015 și 2016 la nivelul de 6,8% și 6,3%. Pentru Rusia, estimările au fost reduse cu 0,4 puncte, respectiv 0,8 puncte, la o contracție de 3,8% în acest an și de 0,6% în 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?