Apa Nova a cerut și a primit de 14 ori „ajustări tarifare extraordinare”. Cum au plătit bucureștenii apă mai scumpă pentru „refacerea balanței financiare” a companiei

Publicat: 07/10/2015, 12:18

Din iunie 2003 până în prezent tariful pentru apă potabilă prestat de Apa Nova București a crescut de 6,5 ori, de la 8.800 lei vechi pe metrul cub, tarif nedenominat, echivalentul a 0,88 lei, până la 5,75 lei pe metrul cub de apă, cu TVA inclus.

Potrivit site-ului Apa Nova, cea mai recentă majorare a tarifului pentru apă potabilă și canalizare a fost operată de la 1 ianuarie anul acesta.

În tariful pentru apă potabilă și pentru canalizare sunt incluse captarea și tratarea apei brute, transportul, pomparea și distribuția apei potabile, colectarea și transportul și epurarea parțială a apelor uzate și a celor meteorice, potrivit Apa Nova.

Din cele 30 de majorări de tarife, nu mai puțin de 14 au fost „ajustări tarifare extraordinare”.

Ce sunt ajustările extraordinare? Potrivit contractului de concesiune și actelor adiționale de modificare a acestuia, ajustările tarifare extraordinare au ca scop „refacerea balanței financiare” a companiei Apa Nova care a fost sau ar putea fi „afectată în mod semnificativ de unele evenimente extraordinare (…) precum schimbări de standard de mediu/sănătate în calitatea apei sau a efluentului care au ca urmare o creștere sau o descreștere a costurilor, costuri suplimentare semnificative, impactul scăderii volumelor de apă potabilă vândute clienților față de volumul de referință asupra capacității concesionarului de finanțare a investițiilor”.

Lista majorărilor de tarife pentru Apa Nova București, avizate de ANRSC:

La acestea se adaugă și majorarea de tarife din decembrie 2014, care a stabilit tarifele care se aplică din ianuarie anul acesta.

Reprezentanții ANRSC spuneau, într-un răspuns transmis gândul anul trecut, că „avizarea ajustărilor tarifare extraordinare de către ANRSC se bazează în exclusivitate pe analiza și concluziile – recomandările incluse în raportul comisiei de experți”.

ANRSC mai menționa că tariful la apă include și o parte a investițiilor realizate pentru activitatea de canalizare, respectiv punerea în funcțiune a stației de epurare a apelor uzate Glina, „tariful de canalizare fiind astfel subdiminuat”. Într-un comunicat din septembrie al Apa Nova, campania afirma că prețurile pe care le practică se află la jumătatea clasamentului tarifelor practicate de cei mai mari 33 de operatori de apă și canal din România.

Potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Procurorii DNA Ploiești au ridicat în 24 septembrie documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupție ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societății. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la cinci locuințe și sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente și de la sediul Apa Nova Ploiești, care are contract cu autoritățile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Apa Nova București ar fi încheiat contract cu o firmă pentru monitorizarea angajaților, inducându-le o stare de teamă pentru a nu deconspira activitatea ilicită, spun anchetatorii, instanța motivând că martorii nu au dat informații suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariații să fie timorați.

Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat foști lucrători ai serviciilor secrete pentru a-și monitoriza angajații, în caz că aceștia ar fi vorbit despre ilegalitățile care aveau loc în companie. Mai mult, arată acum motivarea judecătorilor care au respins cererea DNA de arestare preventivă a inculpaților, Apa Nova angajase și o firmă de pază și protecție în acest scop, care aparținea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Misterul icoanei de Florii. De ce apare Hristos trist
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Pericolul din micii de 1 Mai! ANPC trage un semnal de alamă: „Aveți grijă la...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică