Apa Nova a cerut și a primit de 14 ori „ajustări tarifare extraordinare”. Cum au plătit bucureștenii apă mai scumpă pentru „refacerea balanței financiare” a companiei

Publicat: 07/10/2015, 12:18

Din iunie 2003 până în prezent tariful pentru apă potabilă prestat de Apa Nova București a crescut de 6,5 ori, de la 8.800 lei vechi pe metrul cub, tarif nedenominat, echivalentul a 0,88 lei, până la 5,75 lei pe metrul cub de apă, cu TVA inclus.

Potrivit site-ului Apa Nova, cea mai recentă majorare a tarifului pentru apă potabilă și canalizare a fost operată de la 1 ianuarie anul acesta.

În tariful pentru apă potabilă și pentru canalizare sunt incluse captarea și tratarea apei brute, transportul, pomparea și distribuția apei potabile, colectarea și transportul și epurarea parțială a apelor uzate și a celor meteorice, potrivit Apa Nova.

Din cele 30 de majorări de tarife, nu mai puțin de 14 au fost „ajustări tarifare extraordinare”.

Ce sunt ajustările extraordinare? Potrivit contractului de concesiune și actelor adiționale de modificare a acestuia, ajustările tarifare extraordinare au ca scop „refacerea balanței financiare” a companiei Apa Nova care a fost sau ar putea fi „afectată în mod semnificativ de unele evenimente extraordinare (…) precum schimbări de standard de mediu/sănătate în calitatea apei sau a efluentului care au ca urmare o creștere sau o descreștere a costurilor, costuri suplimentare semnificative, impactul scăderii volumelor de apă potabilă vândute clienților față de volumul de referință asupra capacității concesionarului de finanțare a investițiilor”.

Lista majorărilor de tarife pentru Apa Nova București, avizate de ANRSC:

La acestea se adaugă și majorarea de tarife din decembrie 2014, care a stabilit tarifele care se aplică din ianuarie anul acesta.

Reprezentanții ANRSC spuneau, într-un răspuns transmis gândul anul trecut, că „avizarea ajustărilor tarifare extraordinare de către ANRSC se bazează în exclusivitate pe analiza și concluziile – recomandările incluse în raportul comisiei de experți”.

ANRSC mai menționa că tariful la apă include și o parte a investițiilor realizate pentru activitatea de canalizare, respectiv punerea în funcțiune a stației de epurare a apelor uzate Glina, „tariful de canalizare fiind astfel subdiminuat”. Într-un comunicat din septembrie al Apa Nova, campania afirma că prețurile pe care le practică se află la jumătatea clasamentului tarifelor practicate de cei mai mari 33 de operatori de apă și canal din România.

Potrivit procurorilor DNA, Vlad Moisescu, fost trezorier al PNL, și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei, dar și fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, ar fi făcut trafic de influență în favoarea companiei controlate de francezii de la Veolia, obținând pentru Apa Nova, contra unor sume de bani, beneficii sub formă de majorări de tarife, încheierea unor contracte cu instituțiile publice, avize, autorizații și hotărâri de consiliu favorabile sau evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Procurorii DNA Ploiești au ridicat în 24 septembrie documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupție ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societății. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziții și la cinci locuințe și sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploiești au ridicat documente și de la sediul Apa Nova Ploiești, care are contract cu autoritățile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, fost șef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei și-au traficat influența pe care o aveau la reprezentanții unor instituții publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București) în beneficiul agenților economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obținând în schimb de la reprezentanții acestora sume importante de bani.

Apa Nova București ar fi încheiat contract cu o firmă pentru monitorizarea angajaților, inducându-le o stare de teamă pentru a nu deconspira activitatea ilicită, spun anchetatorii, instanța motivând că martorii nu au dat informații suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariații să fie timorați.

Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat foști lucrători ai serviciilor secrete pentru a-și monitoriza angajații, în caz că aceștia ar fi vorbit despre ilegalitățile care aveau loc în companie. Mai mult, arată acum motivarea judecătorilor care au respins cererea DNA de arestare preventivă a inculpaților, Apa Nova angajase și o firmă de pază și protecție în acest scop, care aparținea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât