Hillary Clinton a dominat prima dezbatere în cursa pentru Casa Albă. FOTO Ce făcea Bill Clinton în acest timp

Hillary Clinton a dominat prima dezbatere în cursa pentru Casa Albă. FOTO Ce făcea Bill Clinton în acest timp
Publicat: 14/10/2015, 10:00

Obișnuită cu acest tip de întâlniri – ea a participat la peste 20 de dezbateri în 2008, în prima sa cursă pentru Casa Albă -, fostul secretar de Stat, care a provocat uneori râsete în rândul participanților, s-a prezentat ca cea mai bună șansă a taberei democrate în fața rivalilor republicani în alegerile din 2016.

„Diplomația nu este căutarea soluției perfecte, ci înseamnă găsirea unui echilibru între diverse riscuri”, a declarat fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, care nu a fost niciun moment pusă în dificultate.

Senatorului din Vermont Bernie Sanders, care a insistat asupra modelului țărilor nordice, i-a replicat „noi nu suntem Danemarca. Ador Danemarca, dar noi suntem Statele Unite ale Americii”.

„Nu s-a lăsat deconcertată, nimeni nu a reușit să o detroneze”, a rezumat Timothy Hagle, un profesor de științe politice la Universitatea din Iowa.

Dezbaterea, asupra căreia a planat umbra vicepreședintelui Joe Biden, care ezită să intre în cursă, s-a desfășurat într-un ritm susținut, dar nu a condus la atacuri personale, ce cele care le-au știrbit pe ale taberei republicane.

Miliardarul Donald Trump, care a contribuit la recorduri de audiență în primele două dezbateri republicane, a ironizat, în timp real, pe Twitter, această dezbatere democrată „plictisitoare”.

„Îmi pare rău, nu există niciun STAR pe scenă astă seară”, a lansat magnatul în domeniul imobiliar chiar înainte de începutul dezbaterii, care a avut loc într-un hotel-casino situat la mai puțin de 800 de metri de unul dintre hotelurile sale.

Combativ, pasionat, Bernie Sanders, în vârstă de 74 de ani, o adevărată surpriză a acestor alegeri primare, a denunțat cu forță excesele Wall Streetului sau „un sistem financiar electoral corupt, care slăbește democrația americană”.

Îndemnând ca țara să nu fie lăsată unei „mâini de miliardari”, senatorul din Vermont a denunțat, evitând cu grijă atacurile individuale, lipsa de hotărâre a taberei sale pe aceste teme.

– O femeie, „o schimbare pe cinste”

Problema controlului asupra armelor de foc individuale a condus la un schimb de replici între cei doi candidați. Fosta Primă Doamnă și-a acuzat rivalul că nu este suficient de ferm pe această temă. „Durează de prea mult timp și a venit vremea ca întreaga țară să țină piept NRA (principalul grup de lobby pentru armament)”, a subliniat ea.

În fața acestor două personalități puternice, Martin O’Malley, un fost guvernator al statului Maryland, fostul guvernator și senator al statului Rhode Island Lincoln Chafee și fostul senator din Virginia Jim Webb, care obțin mai puțin de 1% din intențiile de vot, au reușit cu greu să se facă remarcați.

Potrivit ultimului sondaj CBS, Hillary Clinton beneficiază de 46% din intențiile de vot în rândul democraților, iar senatorul din Vermont 27%.

Cu 391 de zile înainte de alegerile prezidențiale, conservatorii știu că adversarul lor cel mai redutabil rămâne Hillary Clinton, iar mașina republicană se concentrează aproape exclusiv asupra ei.

Cazul e-mailului privat al fostului secretar de Stat, pe care l-a preferat contului guvernamental de e-mail, este catalogat drept o afacere de stat de către republicani.

Candidata a primit, în acest caz, susținerea lui Bernie Sanders, care a îndemnat media și adversarii politici să se concentreze asupra „problemelor adevărate”. „Poporul american s-a săturat să audă vorbindu-se de e-mailurile dumneavoastră plictisitoare”, a spus el, provocând un ropot de aplauze.

Clinton, care speră să le ofere democraților al treilea mandat consecutiv la Casa Albă, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la al Doilea Război Mondial încoace, a subliniat că nu intenționează să efectueze un „al treilea mandat Obama”.

„Să fiu prima femeie președintă va fi o schimbare pe cinste!”, a lansat ea, subliniind că intenționează să se sprijine pe bilanțul lui Obama, dar să treacă dincolo de el.

Fostul președinte Bill Clinton (1993-2001) și-a privit la televizor soția în timp ce aceasta și-a prezentat proiectul. El a spus că ea nu cere nimănui s-o voteze „din cauza numelui ei de familie”.

Barack Obama a plănuit să vadă, și el, dezbaterea democrată, dar nu în întregime. „E un meci bun de baseball astă seară. Nu m-aș mira să facă un pic de zaping”, a spus purtătorul său de cuvânt Josh Earnest.

Soțul acesteia, Bill Clinton, a ales să își arate susținerea față de Hillary postând pe Twitter o fotografie cu el urmărind dezbaterea la televizor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale