A murit scriitorul și textierul Aurel Storin, celebru pentru melodiile „Lalele, lalele” și „Să mori de dragoste rănită”

A murit scriitorul și textierul Aurel Storin, celebru pentru melodiile Lalele, lalele și Să mori de dragoste rănită
Publicat: 08/11/2015, 17:55
Actualizat: 08/11/2015, 18:27

„Bunul meu prieten Aurel Storin a luptat mereu pentru a păstra eleganța și frumusețea Revistei românești prin textele sale, prin cărțile pe care le-a scris, dar mai ales prin sufletul pe care ni l-a dăruit necondiționat nouă, tuturor!”, spune Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, pe site-ul instituției de spectacole.

Înmormântarea lui Aurel Storin va avea loc luni, de la ora 12.00, la Cimitirul Evreiesc din București.

Potrivit Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, din acest moment, Revista românească și peisajul cultural-artistic și muzical au devenit mai sărace.

Aurel Storin a fost secretar literar artistic al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. De peste 50 de ani, Aurel Storin a fost un participant activ la viața artistică a teatrului de pe Calea Victoriei, căruia i-a dedicat nu doar cărți și sute de scrieri, ci și o lucrare de doctorat: „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”.

Aurel Storin a fost și scriitor, ultima sa carte, intitulată „Stela și Arșinel. O pereche fără pereche”, a apărut la editura ALLFA în primăvara acestui an.

Totodată, Aurel Storin a scris textele a peste 400 de melodii, majoritatea devenite șlagăre, premiate la festivaluri și fredonate de-a lungul timpului. El este textierul melodiilor „Lalele, lalele”, compusă de Temistocle Popa și interpretată de Luigi Ionescu, și „Să mori de dragoste rănită”, compusă de Marcel Dragomir și interpretată de Angela Similea.

Aurel Storin a colaborat ca textier cu mari compozitori de muzică ușoară, care, la rândul lor, au încredințat creațiile devenite imediat șlagăre unor nume celebre: Angela Similea („Mă gândesc la dumneata”, de Edmond Deda), Aura Urziceanu („Mai rămâi și nu pleca”, de Marcel Dragomir), Margareta Pâslaru („Cu tine”, de V. Veselovski – Premiul Radioteleviziunii, 1965, „Liniștea mea”, de Gelu Solomonescu), Margareta Pâslaru și Marina Voica („Balada”, de Radu Șerban), Dan Spătaru („Prietene”, de Temistocle Popa), Aurelian Andreescu („Te-ai schimbat”, de Petre Mihăescu), Mădălina Manole („Fără dragostea ta”, „Vino, dragoste”, „Marea, cât dragostea noastră”, de Șerban Georgescu), Mirabela Dauer („Să știi că nu e adevărat”, de Horia Moculescu, „Dacă nu erai tu”, de Jolt Kerestely), Corina Chiriac („Vino, iubire înapoi”, de Ion Cristinoiu, „Parfumul străzilor”, de Radu Șerban, „Serenadă”, de Mircea Chiriac, „Și ieri, și azi, și mâine”, de Horia Moculescu, în duet), Carmen Rădulescu („Nu mai știu ce să cred”, de George Grigoriu, „Acasă”, de Dan Ardelean).

Aurel Storin s-a născut la București, pe 12 ianuarie 1937. Între 1955-1959 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București. Din aprilie 1960 până în 2007 a fost secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. A fost membru al Uniunii Scritorilor din România și al Uniunii Teatrale din România, dar și redactor-șef al revistei Realitatea evreiască, o publicație a Federației Comunităților Evreiești din România.

A scris versuri, proză, piese de teatru și eseuri în publicații precum Viața românească, România literară, Luceafărul, Adevărul, Realitatea evreiască etc. În 2007 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1998 i s-a conferit Premiul „Constantin Tănase” (Israel, Tel Aviv), apoi Diploma de excelență – pentru contribuția adusă la afirmarea teatrului Fantasio – Constanța, 1996, și a fost declarat „Omul anului 2009” al Centrului Cultural Israeliano-Român, pentru cartea de versuri „Morminte călătoare”.

Și-a susținut doctoratul în 2008, la Facultatea de Litere a Universității Bucuresti, cu teza de doctorat „Teatrul românesc. Dimensiunea literară”.

A fost distins cu Premiul Național „Vasile Alecsandri”, la categoria „piese într-un act”. Împreună cu compozitorul Radu Șerban a scris primul musical românesc, „Cafeaua cu lapte de adio”.

A publicat „Ora inexactă” (volum de versuri, 1989), „Rondele de amor”, pe replici de Ion Luca Caragiale (volum de versuri, 1998), „Poeme cu scară interioară” (volum de versuri, 2000), „Trecute vieți de mari artiști români” și „Morminte călătoare” (volum de versuri, 2007).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×