Peste 3.500 de reprezentanți ai industriei lemnului pichetează sediul Guvernului

Peste 3.500 de reprezentanți ai industriei lemnului pichetează sediul Guvernului
Publicat: 26/01/2016, 16:46

Câteva mii de pădurari, prorietari de păduri și prelucrători ai masei lemnoase au venit, marți, din toate colțurile țării pentru a picheta sediul Guvernului. Protestul organizat de Asociația Forestierilor din România, a adunat 3.500 de persoane în Piața Victoriei.

Principala nemulțumire a forestierilor este prețul mare al masei lemnoase. „Vrem ca prețurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a crește cu 300 la sută prețul minim de pornire la licitații, practic activitatea noastră este blocată” a declarat pentru MEDIAFAX, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din Bucovina.

Acesta susțină că probeleme sunt și cu contractel- cadru dintre agenții care prelucrează masa lemnoasă și Romsilva. „Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligații și sancțiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă” a mai spus Muscă.

Protestatarii au bannere pe care scrie „Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici și mijlocii” , „Mergem spre falimentare”, „Vrem licitație deschisă cu strigare”.

Muscă a precizat că forestierii vor ” scoaterea agentului Romsilva din pădure”.

Reprezentanții industriei lemnului prezenți la protest mai solicită: adoptarea în regim de urgență a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare, reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu prețuri de pornire /de referință la nivelul prețurilor de pornire la licitație practicate în 2015.

De asemenea, protestatarii mai vor adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de Romsilva și depolitizarea Romsilva.

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât și motivele invocate de operatorii economici privind eșecul licitațiilor desfășurate, arată că prețurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanții ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenței cu privire la modul de stabilire al prețurilor de referință. Consiliul a fost de părere că prețurile de referință trebuie stabilite în funcție de condițiile de piață și a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească prețurile luând în considerare prețurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, așa cum se susține în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea prețurilor de referință pe specii.

Totodată, Consiliul Concurenței recomandă să se utilizeze ca preț de referință, prețul minim de adjudecare la ultimele licitații pe aceleași specii, grade de accesibilitate, sortimente și tehnologie de exploatare.

Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Romsilva au precizat că prețurile de pornire, ca și cele de adjudecare de la licitațiile organizate la sfârșitul anului trecut nu au crescut față de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârșitul anului trecut, după ce reprezentanții industriei și-au arătat nemulțumirea, Romsilva precizează că „nivelul de piață al prețurilor de referință nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP – Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare prețurile pe care piața le-a format (prețurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producție 2015”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
Umilit luni de zile la şcoală, un băieţel de 10 ani a ales moartea. 200...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
UNGURII au luat foc. Au anunțat chiar din România: Nu permitem
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×