Încă un bebeluș internat la spitalul Marie Curie a murit. Care este starea celorlalți copii infectați din Argeș

Încă un bebeluș internat la spitalul Marie Curie a murit. Care este starea celorlalți copii infectați din Argeș
Publicat: 15/02/2016, 10:24

O fetiță, care era intubată încă de săptămâna trecută, pe Secția de Terapie Intensivă, a murit la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, au confirmat pentru Mediafax, reprezentanții spitalului.

Este al doilea deces, după ce în data de 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecției digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli.

În prezent, 10 copii din județul Argeș sunt internați la Spitalul „Marie Curie” din București.. Dintre aceștia, patru bebeluși sunt în stare gravă, unul dintre ei fiind ventilat mecanic.

A trecut aproape o săptămână de când alerta medicală a fost dată în Argeș, însă până acum nimeni nu are o explicație clară pentru care aproape 30 de copii au ajuns în stare gravă la spital, majoritatea cu sindrom hemolitic-uremic. Autoritățile caută sursa infestării copiilor, fac anchete la domicilii, iar poliția a cerut documente la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, precum și fișele de internare. Mai mult, Avocatul Poporului s-a autosesizat și face o anchetă în acest caz.

Direcția Sanitar Veterinară a început sâmbătă dimineața să ia probe din fructele vândute în magazine, în special din portocale. Părinții copiilor și medicii suspectează că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii. Așa că probele vor fi analizate în laboratorul național de referință. Medicii veterinari au recoltat probe din mai multe loturi de portocale vândute în magazinele din Argeș

Primele rezultate ar trebui prezentate în această dimineață.

„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, spunea în urmă cu câteva zile doctorul Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie .

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă și locul lor de proveniență. E.coli există peste tot și fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde și de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găsește de obicei în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuși, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecții alimentare severe.

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.

Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă călcâiele).

DSP Argeș: Din probele recoltate, rezultă că apa e potabilă și laptele praf este în standarde

DSP Argeș a informat luni că în ultimele patru zile niciun copil din județ nu a fost transferat la spitale din București cu boală diareică complicată și că din probele de apă recoltate de la domiciliile copiilor internați rezultă că în aproape toate cazurile aceasta era potabilă

​”Restul pacienților prezenți la unitățile sanitare din judetul Argeș în ultimele 24 de ore, se încadrează în media zilnică, specifică sezonului, diagnosticele fiind variate, caracteristice vârstei’, precizează DSP Argeș.

Din probele recoltate de DSP Arges de la domiciliul copiilor internați în Bucurețti, de la Spitalul de Pediatrie Pitești, din alimente și apa din rețea și îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei a rezultatat că apa era potabilă, cu excepția celei de la o gospodărie particulară din Mărăcineni și de la un izvor public din Ștefănești.

În ambele cazuri părinții au declarat că apa este folosită doar „la prepararea supelor” sau că nu a fost folosită.

De asemenea, s-a constatat că apa minerală necarbogazoasă recoltată de la Lidl și Kaufland este potabilă, mai spune DSP Argeș.

DSP Argeș mai informează că probele de lapte praf recoltate din farmacii „corespund standardelor în vigoare” și că „microaeroflora” Spitalului de Pediatrie Pitești „se încadrează în limite normale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Rechinul fantomă și Diavolul de mare: Cum arată cele mai noi drone militare subacvatice ale...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGURII ne dau lecții. Umilință cumplită pentru toată România
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Cine este Elena Nechifor, femeia care îl sprijină necondiționat pe Mihai Albu în lupta cu...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Progres uimitor în accelerarea de plasmă! Reușita cercetătorilor din Germania
×