Încă un bebeluș internat la spitalul Marie Curie a murit. Care este starea celorlalți copii infectați din Argeș

Încă un bebeluș internat la spitalul Marie Curie a murit. Care este starea celorlalți copii infectați din Argeș
Publicat: 15/02/2016, 10:24

O fetiță, care era intubată încă de săptămâna trecută, pe Secția de Terapie Intensivă, a murit la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, au confirmat pentru Mediafax, reprezentanții spitalului.

Este al doilea deces, după ce în data de 4 februarie, un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza infecției digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli.

În prezent, 10 copii din județul Argeș sunt internați la Spitalul „Marie Curie” din București.. Dintre aceștia, patru bebeluși sunt în stare gravă, unul dintre ei fiind ventilat mecanic.

A trecut aproape o săptămână de când alerta medicală a fost dată în Argeș, însă până acum nimeni nu are o explicație clară pentru care aproape 30 de copii au ajuns în stare gravă la spital, majoritatea cu sindrom hemolitic-uremic. Autoritățile caută sursa infestării copiilor, fac anchete la domicilii, iar poliția a cerut documente la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, precum și fișele de internare. Mai mult, Avocatul Poporului s-a autosesizat și face o anchetă în acest caz.

Direcția Sanitar Veterinară a început sâmbătă dimineața să ia probe din fructele vândute în magazine, în special din portocale. Părinții copiilor și medicii suspectează că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii. Așa că probele vor fi analizate în laboratorul național de referință. Medicii veterinari au recoltat probe din mai multe loturi de portocale vândute în magazinele din Argeș

Primele rezultate ar trebui prezentate în această dimineață.

„Nu s-a întamplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, spunea în urmă cu câteva zile doctorul Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie .

„Ce este acum particular este numărul lor foarte mare într-o perioadă foarte scurtă și locul lor de proveniență. E.coli există peste tot și fiecare dintre noi avem acum E.coli în organism. Se transmite prin orice, dar nu totdeauna E.coli e de vina, depinde și de gazdă, de pacient”, a mai explicat medicul Tăbăcaru.

Ce este E. Coli

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găsește de obicei în intestinele oamenilor, dar și la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zece zile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5 procente.

Cele mai multe tulpini ale acestei bacterii sunt inofensive. Există, totuși, unele tulpini, precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC), care pot provoca toxiinfecții alimentare severe.

La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orală, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.

Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea.

Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febră de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente accentuează deshidratarea), precuum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă călcâiele).

DSP Argeș: Din probele recoltate, rezultă că apa e potabilă și laptele praf este în standarde

DSP Argeș a informat luni că în ultimele patru zile niciun copil din județ nu a fost transferat la spitale din București cu boală diareică complicată și că din probele de apă recoltate de la domiciliile copiilor internați rezultă că în aproape toate cazurile aceasta era potabilă

​”Restul pacienților prezenți la unitățile sanitare din judetul Argeș în ultimele 24 de ore, se încadrează în media zilnică, specifică sezonului, diagnosticele fiind variate, caracteristice vârstei’, precizează DSP Argeș.

Din probele recoltate de DSP Arges de la domiciliul copiilor internați în Bucurețti, de la Spitalul de Pediatrie Pitești, din alimente și apa din rețea și îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii, înainte de apariția simptomatologiei a rezultatat că apa era potabilă, cu excepția celei de la o gospodărie particulară din Mărăcineni și de la un izvor public din Ștefănești.

În ambele cazuri părinții au declarat că apa este folosită doar „la prepararea supelor” sau că nu a fost folosită.

De asemenea, s-a constatat că apa minerală necarbogazoasă recoltată de la Lidl și Kaufland este potabilă, mai spune DSP Argeș.

DSP Argeș mai informează că probele de lapte praf recoltate din farmacii „corespund standardelor în vigoare” și că „microaeroflora” Spitalului de Pediatrie Pitești „se încadrează în limite normale”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete