Revoluție în industria robotică. A fost inventat robotul umanoid setat pentru a îngriji: vorbește și are memorie

Revoluție în industria robotică. A fost inventat robotul umanoid setat pentru a îngriji: vorbește și are memorie
Publicat: 10/03/2016, 19:13
Actualizat: 21/03/2019, 21:22

Nadine este un nou brand de robot umanoid, care ar putea fi folosit drept un asistent personal pentru persoanele în vârstă, fiind înaltă de 1,7 metri, are păr șaten, piele moale și față expresivă.

Software-ul lui Nadine permite robotului să-și exprime o serie de emoții și să-și amintească de o conversație anterioară.

Nadine nu este disponibilă în comerț, dar Thalmann consideră că, într-o zi, roboții ar putea fi folosiți ca animale de companie pentru persoanele care suferă de demență.

„Dacă acești oameni sunt lăsați în singurătate, ei vor regresa foarte repede. Deci, acești oameni trebuie să fie întotdeauna în interacțiune cu cineva”, a declarat Thalmann, adăugând că Nadine e capabilă de o conversație, poate spune povești sau juca un joc simplu.

Potrivit Descoperă, Thalmann și echipa ei lucrează, de asemenea, și la roboți care se pot juca cu copiii. Proiectul se află încă în faza de dezvoltare timpurie și niciun prototip nu este încă disponibil. Robotul copil ar fi capabil să răspundă la întrebări, să afișeze emoții și să recunoască oameni. În afară de a fi un companion social, robotul ar putea supraveghea copiii și ar putea informa părinții sau bona dacă ceva nu este în regulă.

Potrivit lui Thalmann, există planuri de a programa robotul copil să vorbească limbi diferite, astfel încât acesta poate servi ca un instrument educațional pentru copii, a spus ea.

„Un copil are jucării, dar ele sunt de obicei pasive. Acest robot va fi o jucărie activă care interacționează cu copilul. Acesta va fi capabil să-și amintească ceea ce-i place copilului”, a declarat Thalmann.

Nadine reprezintă o nouă generație de roboți, capabili de a conversa cu oameni, adaptându-și răspunsurile și amintindu-și conversațiile anterioare. Potrivit profesorului Thalmann, umanoidul are propria ei personalitate și este capabilă să afișeze stări și emoții atât pozitive, cât și negative.

O înregistrare video a robotului în acțiune a dezvăluit un dialog între robotul umanoid și creatorul său. Nadine vorbește cu un accent scoțian computerizat.

„Ești un robot social frumos și atractiv”, spune profesorul Thalmann. Nadine îi răspunde: „Mulțumesc. Și tu arăți atractiv”. Androidul reacționeză în mod adecvat și la sentimente negative. De exemplu, atunci când profesorul Thalmann îi spune: „Te urăsc”, Nadine răspunde: „Spune-mi mai multe despre asta”.

Acest val nou de roboți sociali ar putea fi în cele din urmă comercializați pentru a fi utilizați ca asistenți personali la locul de muncă și chiar ca însoțitori pentru copii și persoanele în vârstă.

„Tehnologiile robotice au avansat în mod semnificativ în ultimele decenii și sunt deja utilizate în producție și logistică. În ceea ce privește provocările cu care se confruntă țările din întreaga lume, și anume cu realitatea că populația e în curs de îmbătrânire, roboții sociali pot fi o soluție pentru a aborda forța de muncă în scădere sau să devină însoțitori pentru copiii și persoanele în vârstă la domiciliu și chiar să servească drept platformă pentru serviciile de sănătate în viitor”, a declarat profesorul Thalmann.

„De-a lungul ultimilor patru ani, echipa noastră de la NTU a încurajat cercetarea interdisciplinară în domeniul tehnologiilor de robotică socială – involving ingineria, informatică, lingvistică, psihologie și alte domenii – pentru a transforma un om virtual, din interiorul unui calculator, într-o ființă fizică, care este capabil să observe și să interacționeze cu alți oameni”, a conchis profesorul Thalmann, potrivit Descoperă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...