Trei membri ai naționalei care a câștigat CM din 1966 suferă de Alzheimer. FIFA, somată să studieze dacă leziunile cerebrale au legătură cu loviturile la cap

Trei membri ai naționalei care a câștigat CM din 1966 suferă de Alzheimer. FIFA, somată să studieze dacă leziunile cerebrale au legătură cu loviturile la cap
Publicat: 10/04/2016, 15:48
Actualizat: 22/01/2019, 16:45

Trei membri ai echipei cu care Anglia a câștigat Campionatul Mondial din 1966, legendele, Martin Peters(72 de ani), Nobby Stiles(73 de ani) și Ray Wilson(81 de ani) suferă de Alzheimei, o boală care afectează memoria, conform anunțului făcut de familiile acestora cotidianului britanic Daily Mirror. Preocupările legate de leziunile la nivel cerebral au fost declanșate după o campanie a familiei fostului atacant al Angliei, Jeff Astle, după decesul acestuia, din 2002, pus pe seama acestui fapt.

Din această cauză, cei trei au ratat festivitatea de celebrare a 50 de ani de la triumful echipei antrenate pe atunci de Sir Alf Ramsey, când au învins Germania de Vest cu scorul de 4-2. Medicul neurolog, Michael Grey, a susținut că afecțiunilr asupra creierului pot duce la demență, dar a cerut mai mult timp pentru cercetări.

Wilson a fost diagnosticat cu Alzheimer în 2004, Peters în urmă cu trei ani, iar Stiles în urmă cu patru. Fostul coleg de echipă, Jackie Charlton a mărturisit că, la rândul său, suferă de pierderi de memorie. Și Sir Alf Ramsey a suferit de această boală înainte de deces, în 1999, pe când avea 79 de ani.

Alzheimer este o boală degenerativă progresivă a creierului ce distruge gradat memoria, capacitatea de judecare, atenția, orientarea, comunicarea și efectuarea activitățiilor zilnice. In timp ce boala avansează pot apărea modificări ale personalității, stări de neliniște, agitație sau agresivitate. halucinații, idei delirante.

Ian Beasley, medicul federației engleze, solicită asistență din partea forului mondial pentru a descoperi dacă există afecțiuni ale sănătății, pe termen lung, din pricina loviturilor la cap ale fotbaliști, caz în care actuala generație va trebui înștiințată în acest sens.

„Vom încerca să luăm legătura cu cei de la FIFA pentru a vedea dacă ne vor acorda sprijin în rezolvarea acestei probleme. Trebuie să aflăm dacă riscurile afecțiunilor cerebrale sunt mai frecvente la fotbaliștii profesioniști. Încercăm să aflăm dacă există o legătură între fotbaliști și această degradare a memoriei pe termen lung”, a declarat Beasley pentru Associated Press.

Medicul dorește ca cercetătorii să evaluează dacă severitatea oricărei leziuni a creierului depinde de poziția în care respectivul fotbalist a jucat, căt de multe meciuri și la ce nivel. „Sperăm ca FIFA să ne ajute, într-un fel sau altul. Aceasta este o problemă de sănătate, iar în cele din urmă, despre asta e vorba în sport. Există posibilitatea ca în continuare oamenii să vrea să fie fotbaliști profesioniști, dar noi ne facem datoria de a-i anunța la ce pericole sunt expuși”, a încheiat Beasley pentru sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×