Ce efect are un animal de companie asupra sănătății stăpânului

Ce efect are un animal de companie asupra sănătății stăpânului
Publicat: 14/05/2016, 10:48
Actualizat: 31/01/2018, 00:01

Oamenii de știință au arătat că animalele contribuie la creșterea nivelului de serotonină și oxitocină, hormoni care dau o stare de bine. Astfel, un necuvântător poate ajuta persoanele care suferă de diverse boli să treacă mai ușor prin suferință.

Peștii dintr-un acvariu, deși la prima vedere puțin plictisitori, pot ajuta la hrănirea mai ușoară a persoanelor care suferă de Alzheimer. Ele vor fi atrase de acvariul cu pești și vor răspunde mai ușor rugăminților îngrijitorilor lor.

Un grup de cercetători a mers mai departe și a stabilit o serie de avantaje pe care deținerea unui animal de companie le are asupra sănătății oamenilor.

1. Oamenii sunt mai fericiți și nu se simt singuri atunci când au alături un animal. Pentru persoanele singure și pacienții depresivi vor avea de câștigat de pe urma vieții cu un prieten necuvântător, pentru că acesta va constitui un nou scop în viață și va contribui pozitiv la creșterea încrederii în sine a persoanei respective.

2. Animalele au anumite nevoi care nu pot fi satisfăcute de om, ceea ce îi face pe stăpâni să își schimbe programul zilnic și să se adapteze unor noi cerințe. Astfel, o simplă plimbare cu câinele poate conduce la interacțiuni sociale pentru stăpânul animalului, ceea ce îi conferă o stare de spirit mai bună.

3. Cercetătorii au mai arătat că atunci când mângâiem un câine sau o pisică, corpul ne este stimulat și produce un hormon responsabil pentru starea de bine și care scade nivelul hormonului de stres. Acest schimb conduce la reducerea presiunii arteriale. S-a dovedit că persoanele care au animale de companie au o presiune arterială mai scăzută și un ritm cardiac mai lent decât cele care nu dețin un prieten necuvântător. Animalul de companie are efect și asupra hiperactivității copiilor, determinându-i pe aceștia să fie mai calmi și mai cuminți.

4. Mai mult, se pare că animalele de companie îi ajută pe oameni și în ceea ce privește regimul alimentar. Cercetătorii susțin că oamenii care au animale au și un nivel mai scăzut de colesterol și trigliceride decât ceilalți. Ei spun că există o legătură directă între compania unui animal și speranța de viață. Potrivit National Institutes of Health din Statele Unite, un animal de companie duce la scăderea riscului de criză cardiacă, contribuind la micșorarea presiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din sânge.

5. Imunitatea este întărită de animalele ținute în casă, în special de pisici. Cercetătorii susțin că acestea ajută la dezvoltarea imunității împotriva astmului și a alergiilor. Același efect îl au și asupra bebelușilor. Oamenii de știință spun că părinții nu ar trebui să se mai ferească să îi lase pe căței, de exemplu, să îi lingă pe față pe cei mici.

6. Animalele pot juca și un rol terapeutic, în special în ceea ce privește tratarea depresiei. Animalele împărtășesc sentimentele omului, indiferent că este vorba despre bucurie sau tristețe, ajutându-i să țină sub control afecțiuni precum anxietatea sau depresia.

7. Un animal de companie îl poate determina pe stăpân să fie mai activ, ceea ce contribuie în mod pozitiv la sănătatea acestuia din urmă. Dacă un om deține un câine, va fi nevoit să iasă cel puțin o dată pe zi la plimbare cu el. Mișcarea este un aliat împotriva obezității, dar ieșitul în parc este benefic și pentru funcția de socializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii