Ce efect are un animal de companie asupra sănătății stăpânului

Ce efect are un animal de companie asupra sănătății stăpânului
Publicat: 14/05/2016, 10:48
Actualizat: 31/01/2018, 00:01

Oamenii de știință au arătat că animalele contribuie la creșterea nivelului de serotonină și oxitocină, hormoni care dau o stare de bine. Astfel, un necuvântător poate ajuta persoanele care suferă de diverse boli să treacă mai ușor prin suferință.

Peștii dintr-un acvariu, deși la prima vedere puțin plictisitori, pot ajuta la hrănirea mai ușoară a persoanelor care suferă de Alzheimer. Ele vor fi atrase de acvariul cu pești și vor răspunde mai ușor rugăminților îngrijitorilor lor.

Un grup de cercetători a mers mai departe și a stabilit o serie de avantaje pe care deținerea unui animal de companie le are asupra sănătății oamenilor.

1. Oamenii sunt mai fericiți și nu se simt singuri atunci când au alături un animal. Pentru persoanele singure și pacienții depresivi vor avea de câștigat de pe urma vieții cu un prieten necuvântător, pentru că acesta va constitui un nou scop în viață și va contribui pozitiv la creșterea încrederii în sine a persoanei respective.

2. Animalele au anumite nevoi care nu pot fi satisfăcute de om, ceea ce îi face pe stăpâni să își schimbe programul zilnic și să se adapteze unor noi cerințe. Astfel, o simplă plimbare cu câinele poate conduce la interacțiuni sociale pentru stăpânul animalului, ceea ce îi conferă o stare de spirit mai bună.

3. Cercetătorii au mai arătat că atunci când mângâiem un câine sau o pisică, corpul ne este stimulat și produce un hormon responsabil pentru starea de bine și care scade nivelul hormonului de stres. Acest schimb conduce la reducerea presiunii arteriale. S-a dovedit că persoanele care au animale de companie au o presiune arterială mai scăzută și un ritm cardiac mai lent decât cele care nu dețin un prieten necuvântător. Animalul de companie are efect și asupra hiperactivității copiilor, determinându-i pe aceștia să fie mai calmi și mai cuminți.

4. Mai mult, se pare că animalele de companie îi ajută pe oameni și în ceea ce privește regimul alimentar. Cercetătorii susțin că oamenii care au animale au și un nivel mai scăzut de colesterol și trigliceride decât ceilalți. Ei spun că există o legătură directă între compania unui animal și speranța de viață. Potrivit National Institutes of Health din Statele Unite, un animal de companie duce la scăderea riscului de criză cardiacă, contribuind la micșorarea presiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din sânge.

5. Imunitatea este întărită de animalele ținute în casă, în special de pisici. Cercetătorii susțin că acestea ajută la dezvoltarea imunității împotriva astmului și a alergiilor. Același efect îl au și asupra bebelușilor. Oamenii de știință spun că părinții nu ar trebui să se mai ferească să îi lase pe căței, de exemplu, să îi lingă pe față pe cei mici.

6. Animalele pot juca și un rol terapeutic, în special în ceea ce privește tratarea depresiei. Animalele împărtășesc sentimentele omului, indiferent că este vorba despre bucurie sau tristețe, ajutându-i să țină sub control afecțiuni precum anxietatea sau depresia.

7. Un animal de companie îl poate determina pe stăpân să fie mai activ, ceea ce contribuie în mod pozitiv la sănătatea acestuia din urmă. Dacă un om deține un câine, va fi nevoit să iasă cel puțin o dată pe zi la plimbare cu el. Mișcarea este un aliat împotriva obezității, dar ieșitul în parc este benefic și pentru funcția de socializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers