Experți IREF: România, sursă de inspirație pe timp de criză

Experți IREF: România, sursă de inspirație pe timp de criză
Publicat: 27/05/2016, 16:34

În analiză sunt prezentate elemente pe care le au în comun România, Italia și Spania, țări considerate ca fiind printre cele mai afectate din Europa de criza economică din 2008.

„Impactul a fost foarte dur, PIB-ul acestor țări înregistrând o scădere importantă, iar șomajul, o creștere impresionantă. De exemplu, în Spania, rata de șomaj a ajuns de la 10 la sută, în anul 2008, la 25 la sută, în anul 2011. PIB-ul pe cap de locuitor în Italia a scăzut considerabil între 2008 și 2009, ajungând la nivelul celui din 1998. În România, la nivelul PIB-ului s-a înregistrat o scădere de aproximativ 8 la sută în perioada 2008-2010, după mai mulți ani de creștere”, se subliniază în analiza Institutului de Cercetări Economice și Fiscale (IREF Europa), cu sediul în Paris.

În pofida faptului că au fost puternic afectate de criză, aceste țări înregistrează în momentul actual o creștere economică solidă datorată reformelor politice „curajoase” și dure, care au avut rolul de a redresa piața muncii pe teritoriul lor, se arată în studiu.

„România cunoaște cea mai mare creștere a PIB-ului dintre toate statele membre UE, respectiv de 4,3 la sută. În Spania a fost înregistrată o creștere a PIB-ului de 2,5 la sută pe an, în timp ce, în Italia, rata șomajului scade în mod constant de aproape trei ani”, potrivit grupului european de experți.

Lucrarea elaborată de IREF mai subliniază faptul că guvernele acestor state nu au făcut concesii pe fondul protestelor sociale și face referire la faptul că această abordare ar putea fi o sursă de inspirație pentru alți lideri europeni. Altfel spus, un alt element pe care, potrivit analizei IREF, România, Italia și Spania îl au în comun este reprezentat de „reformele sociale și economice foarte importante” și dure.

„În 2009, România a micșorat salariile angajaților bugetari cu 25 la sută, însă a decis să mențină cota unică de impozitare la 16 la sută continuând, în același timp, procesul de privatizare a economiei și implementând un nou sistem de asigurări sociale. Astăzi, în afară de creșterea economică înregistrată, țara anunță o destul de mare creștere a puterii de cumpărare: + 25 la sută, față de finalul anilor ’90. De asemenea, au fost înregistrate rezultate bune la nivel industrial, mai ales datorită industriei automobilelor: în anul 2015, Dacia Logan a fost mașina cea mai vândută în Franța, dintre mașinile care fac parte din această categorie”, subliniază IREF.

Spania a eliminat 30 de miliarde de euro din cheltuielie publice începând cu 2009, scăzând în același timp rata impozitelor, se mai precizează în document.

„Atât Spania, cât și Italia au implementat reforme la nivelul pieței muncii, transformând-o într-una mai flexibilă. Niciuna dintre țări nu a făcut concesii – așa cum procedează în prezent Guvernul francez – pe fondul protestelor sindicatelor sau organziațiilor de tineri. Ele au continuat, iar rezultate se fac simțite: în pofida unui impozit încă prea mare, șomajul scade pentru cel de-al doilea an consecutiv în Spania, iar țara anunță crearea a 500.000 de locuri de muncă în 2015. În Italia, rata șomajului a scăzut de la aproape 14 la sută în 2012, la mai puțin de 11 la sută în aprilie 2016, un nivel pe care țara nu l-a mai înregistrat de la mijlocul anilor ’90 (…)”, potrivit analizei IREF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale