Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor

Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor
Publicat: 07/07/2016, 19:22
Actualizat: 07/07/2016, 19:38

Peste 700 de competitori electorali au depus cereri de rambursare a cheltuielilor de campanie. În total 49,7 milioane de lei, dintre care 92%, mai exact 45,8 milioane, sunt revendicate de șapte partide: PNL, PSD și aliații săi UNPR și ALDE, PMP, UDMR și Uniunea Salvați Bucureștiul.

Dacă luăm în calcul doar sumele, marile partide PNL și PSD au angajat cele mai mari cheltuieli. Dacă însă raportăm fondurile care se cer rambursate la numărul de voturi obținute de formațiune, clasamentul este cu totul altul.

Astfel, un vot pentru PMP ajunge să coste dublu decât unul pentru PSD. Partidul lui Traian Băsescu a cerut rambursarea a 3.726.594 de lei. La locale formațiunea a obținut 1.071.042 de voturi (primari, consilieri locali și județeni), astfel că un vot ajunge să valoreze 3,4 lei.

Al doilea cel mai scump vot, este cel al liberalilor, mai exact 2,3 lei. PNL a solicitat decontarea a 18.353.028 lei, în condițiile în care, per total, a obținut 7.757.679 de voturi.

PSD, alături de UNPR și ALDE, a cerut rambursarea unor cheltuieli din campania pentru locale de 21.319.610 lei. În condițiile în care au obținut 12.209.207 voturi, valoarea unui vot este de 1,7 lei. De precizat este că cele trei partide au făcut cereri separate de rambursare a cheltuielilor ( PSD – 14.630.501, ALDE – 5.504.410, UNPR – 1.184.699), însă au fost tratate laolaltă în acest calcul deoarece au candidat în alianțe în cele mai multe dintre circumscripții, având cheltuieli comune.

Al patrulea cel mai scump vot a fost cel pentru UDMR, 1,6 lei. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a cerut rambursarea a 1.810.572 de lei și a obținut, în total, 1.117.380 de voturi.

Uniunea Salvați Bucureștiul a lui Nicușor Dan cere înapoi de la stat 686.703 lei. Formațiunea a obținut 536.551 de voturi, ceea ce înseamnă că valoarea unuia dintre ele este de 1,2 lei.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A CERERILOR DE RAMBURSARE A CHELTUIELILO ELECTORALE

Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a precizat, pentru Mediafax, că rămâne de văzut care vor fi cheltuielile eligibile pentru rambursare. Potrivit Ghidului de finanțare AEP, în cazul neîndeplinirii condițiilor de rambursare de către partidul politic, alianța politică sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale care a formulat și a depus cerere de rambursare, Autoritatea Electorală Permanentă adoptă o decizie de nerambursare a cheltuielilor electorale, care poate fi contestată la instanța judecătorească competentă, conform legii.

De asemenea, în cazul depășirii într-un județ sau în municipiul București a plafoanelor maxime ale cheltuielilor stabilite conform Legii nr. 334/2006, republicată, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează.

În situația utilizării, într-un județ sau în municipiul București, a altor surse de finanțare pentru campania electorală decât contribuțiile candidaților și ale formațiunii politice, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează, potrivit Ghidului AEP.

AEP a mai precizat, potrivit sursei citate, că destinațiile cheltuielilor electorale sau ponderile acestora din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate nu au fost respectare, cheltuielile electorale efectuate în județul respectiv sau în municipiul București, după caz, nu se rambursează.

Depunerea unor documente incomplete sau care conțin erori atrage nerambursarea sau rambursarea parțială a cheltuielilor electorale.

Partidele politice, prin intermediul mandatarilor financiari, au obligația de a restitui candidaților, în termen de 120 de zile de la data alegerilor, sumele rambursate și sumele necheltuite conform contribuțiilor pe care aceștia le-au depus

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Povestea omului din spatele cortinelor iUmor. Andreas Petrescu, în afara show-ului de televiziune
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×