Cum au asfaltat muncitorii o stradă din Curtea de Argeș, după o „dispută istorică” cu localnicii

Publicat: 05/08/2016, 18:54

Echipa de muncitori a încercat, vineri, să asfalteze strada Pictor Dumitru Norocea din Curtea de Argeș, lucrarea fiind prevăzută a fi realizată cu mult timp înainte de decesul Reginei Ana, pentru că, susține edilul Constantin Panțurescu, drumul necesita reparații urgente.

Locuitorii din zonă s-au opus, însă, pe motiv că strada este construită de regalitate pe vremea lui Carol I, din piatră de granit, și au cerut autorităților să oprească asfaltarea sau măcar să scoată și să păstreze piatra istorică la loc de cinste. Potrivit localnicilor, strada este una dintre puținele neasfaltate din municipiu, dar este pavată cu piatră cubică pe vremea regalității și nu vor să se schimbe acest lucru.

Ei cer edilului să găsească o altă soluție.

„Trebuie să păstrăm trecutul acestui oraș. Această stradă a fost denumită cu mult timp în urmă . E strada care face legătura între gara construită de regalitate și strada principală din municipiu. Trebuia refăcută, dar nu asfaltată. E o stradă construită din granit, care a rezistat atîta vreme și care mai rezistă cu siguranță 100 de ani, dacă se ocupă cineva de ea. E construită în perioada lui Carol I. Au mai fost străzi din granit acoperite cu asfalt. Nu știu dacă a fost cea mai bună soluție. Asta e ultima care a mai rămas. Azi o pierdem și pe asta. Orașul pierde din istorie. Păcat că nu suntem în stare să păstrăm ce avem de păstrat”, a declarat doctorul Jean Chefani.

„Era necesar să fie reparată, nu asfaltată! Pietroaiele, cuburile de pe bulevard unde sunt? Puteau să le aducă aici. Pe vremea când l-au adus pe Regele Ferdinand de la gară pe aici era un bulevard cu pomi de-o parte și de alta (…) Strada asta trebuie reparată, să mai avem și noi ceva de pe vremea aia!”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o localnică nemulțumită de decizia autorităților.

Un alt localnic, Nicolae Savu, a spus: „Nemulțumirea principală e că nu se recuperează piatra cubică, care este monument istoric al orașului. Pe această stradă, care s-a numit , au venit toți regii României începând din 1916. (…) Din păcate, această comoară de piatră cubică bazaltică este mânjită cu smoală. Și asta într-o jumătate de zi. (…) Până aseară (joi – n.r.) se știa că nu se asfaltează și se recuperează piatra. Începând de azi dimineață (vineri – n.r.) s-a declanșat nebunia. De ce? Nu înțeleg. Ei spun că ar fi presiuni ale Casei Regale, dar eu nu cred. Eu sunt monarhist și nu cred. Nu poate Casa Regală să spună să-și distrugă propria istorie. Piatra să fie recuperată și aranjată undeva în fața Bisericii Domnești, în loc vizibil, că face parte din zestea acestui oraș!”.

Față în față cu nemultumiții, muncitorii au strâns utilajele și s-au retras în zona Mănăstirii Curtea de Argeș, după ce au apucat, totuși, să toarne smoală pe o bandă.

Primarul Constantin Panțurescu a declarat că strada va rămâne în acest stadiu până la prima sedință a Consiliului Local, care va avea loc în ultima zi de marți din luna august, în timpul căreia se va decide ce se va întâmpla cu piatra cubică și dacă strada se va asfalta sau nu.

Directorul Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Curtea de Argeș, Ion Niță, a declarat că strada reprezintă un pericol pentru trafic.

„Nu știu ce valoare istorică are piatra din Cluj care s-a scos, nu știu ce valoare istorică are piatra din București peste care s-a turnat covor asfaltic, dar pot să spun că această stradă devenise un pericol public pentru circulație și este la ora actuală un pericol public”, a spus Ion Niță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×