Cea mai controversată lege intră în vigoare în Franța, la o lună după atacul de la Nisa

Cea mai controversată lege intră în vigoare în Franța, la o lună după atacul de la Nisa
Publicat: 24/08/2016, 13:18

Autoritățile din mai multe orașe franceze au implementat legea conform căreia este interzisă purtarea acestui tip de îmbrăcăminte, care acoperă trupul și capul, evocând preocupările în legătură cu hainele religioase în urma asasinatelor teroriste care au avut loc în Franța, relatează The Guardian.

Imagini cu poliția confruntând o femeie care nu se supunea legii, făcute în Nisa, înfățișează patru polițiști stând în jurul unei femei care se odihnea pe țărm, în Promenade des Anglais, ultima scenă a atentatului de luna trecută, când un camion a intrat în mulțime de Ziua Națională a Franței.

După ce polițiștii ajung lângă femeie, aceasta pare să se dezbrace de un articol vestimentar albastru, iar unul dintre ofițeri pare să ia notițe sau pregătește o amendă.

Fotografiile apar după ce o altă femeie, mamă a doi copii, a povestit cum a primit amendă pe o plajă din apropierea orașului Cannes, pentru că purta colanți, o tunică și o eșarfă pe cap.

Potrivit agenței de presă AFP, pe amendă era notat că femeia nu purta „o ținută care respectă bunele moravuri și secularismul”.

„Stăteam la plajă cu familia mea”, a declarat femeia amendată. „Purtam o eșarfă clasică. Nu aveam nicio intenție să intru în apă”.

O martoră la scenă, Mathilde Cousin, a confirmat incidentul.

„Cel mai trist lucru este că oamenii țipau ‘Du-te acasă!’, iar unii chiar îi aplaudau pe polițiști”, a declarat aceasta. „Fiica sa plângea”.

Săptămâna trecută, Nisa a fost ultimul resort francez care a interzis purtarea costumul de baie de tip burkini. Orașul interzicea îmbrăcămintea care „manifestă excesiv aderarea la o religie într-o perioadă în care Franța și lăcașurile de cult sunt o țintă pentru atacurile teroriste”.

Interzicerea din Nisa face referire în special la atentatul din acest oraș, care a avut loc pe 14 iulie, când un camion a lovit în mulțimea adunată în oraș pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, ce s-a soldat cu 86 de morți. De asemenea, se referă și la atentatul care a avut loc 12 zile mai târziu, unde preotul catolic Jacques Hamel a fost ucis în biserica sa parohială din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate dintr-o suburbie a Rouenului.

Interdicția din mai multe orașe vine înainte de cea a celei mai înalte instanțe administrative din Franța, în urma unui apel al Ligii pentru Drepturile Omului, un ONG francez. Acesta provoacă decizia unei curți inferioare din Nisa, care a admis o interdicție a ținutei vestimentare în Villeneuve-Loubet.

Villeneuve-Loubet, situat la vestul Nisei, a fost printre primele 15 orașe care a interzis burkini, declanșând o dezbatere aprigă în Franța, dar și în restul lumii, despre purtarea costumelor de baie care acoperă întregul corp, drepturile femeilor și secularismul.

Primarul socialist local, Ange-Pierre Vivoni, a interzis acest tip de articole vestimentare, descriind decizia ca fiind necesară pentru a „proteja populația”.

Tribunalul din Nisa a pronunțat luni că interdicția din Villeneuve-Loubet era „necesară, corespunzătoare și proporționată” pentru a preveni tulburările publice după succesiunea de atacuri jihadiste din Franța.

Burkini era „predispus să ofenseze convingerile religioase sau non-convingerile religioase ale altor oameni care stau pe plajă”, și „s-ar fi simțit ca o sfidare sau o provocare la tensiuni exacerbate de către” comunitate.

Hotărârea Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței, va oferi un precedent legal pentru orașele din țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
La 60 de ani, regina frumuseții din Buenos Aires arată uluitor de tânără și a...
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO. B-21 Raider, „primul avion militar de generația a 6-a din lume”, este cel...
„Familia secolului!” Emil Rengle și iubitul lui se țin de cuvânt și s-au pus pe...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Afacerea de succes pornită de un maramureşean mutat de la oraş la ţară. Îşi vinde...
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur"...
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în această dimineață. Unde s-a produs seismul și ce pagube...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Reguli noi în Grecia. Aceste mașini sunt interzise!
Cornel Dinu se simte tot mai rău: „Nu mai iese din casă”
Cu cât îl plătește Gigi Becali pe Alexandru Ciucu pentru un costum realizat la atelierul...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Actorul Johnny Wactor a fost ucis în plină stradă. Ce au descoperit oamenii legii la...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Un sistem stelar triplu asemenea unei bijuterii cosmice, observat cu Telescopul Hubble
×