Câți bani ar putea primi firmele care angajează studenți sau vârstnici

Câți bani ar putea primi firmele care angajează studenți sau vârstnici
Publicat: 10/12/2016, 20:48
Actualizat: 07/06/2018, 09:50

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

Proiectul de act normativ propune ca angajatorii care încheie contracte de ucenicie să primească, la cerere, 1.125 de lei lunar, în timp ce ucenicii ar urma să beneficieze de o primă de absolvire care va fi acordată diferențiat, în funcție de nivelul de calificare. Astfel, pentru nivelul de calificare 2, un ucenic va primi 500 de lei, 600 de lei pentru nivelul 3 și 750 de lei pentru nivelul 4.

Totodată, coordonatorul de ucenicie care va forma ucenicul ar beneficia, pe toată durata contractului, de o primă lunară de 500 de lei neimpozabilă.

Angajatorii mai pot primi 500 de lei lunar, timp de șase luni, dacă la terminarea contractului de ucenicie îl încadrează pe ucenic în muncă printr-un contract individual de muncă.

În ceea ce privește efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, angajatorii care încheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului.

„Dacă termin și îmi certific formarea profesională, în funcție de nivelul 2, 3 sau 4 primesc 500, 600 sau 750 de lei pentru că îmi obțin certificat, deci este o motivație. Ce se întâmpla în trecut? Primea bani angajatorul, primea un pic de bani și ucenicul, dar maistrul, ăla care stătea cu ucenicul pe cap și trebuia să își facă și toate lucrurile pe care le are la el în fabrică și să aibă grijă și de ucenic, sau de trei ucenici sau de câți are pe cap, iar el nu primea nimic. Și atunci nu exista o motivație intrinsecă pentru maistru să aibă ucenici. Acum se creează o motivație directă de 500 de lei, care se dau neimpozabili maistrului, pentru că până la urmă ucenicia nu este învățământ de masă. (…) Pe parte de stagii, aici e mai simplu. Doar am crescut nivelul cuantumului care se oferă pentru a prelua absolvenții care ies din zona de învățământ și de a îi motiva în plus pentru partea legată de a își obține un loc de muncă în domeniul în care ei au absolvit. Deci practic să încercăm dacă este posibil să nu ratăm educația și investiția în educație, ci să avem acest prim loc de muncă imediat după absolvirea unei forme de educație. (…) Sunt 1.125 de lei stimulentele pentru angajatorii care preiau ucenici. Primele de absolvire sunt 500 de lei pentru calificări de nivel 2, 600 de lei pentru calificările de nivel 3 și 750 de lei pentru calificările de nivel 4. Coordonatorul de ucenici, deci maistrul, 500 de lei. Angajatorii care angajează ucenicii după ce termină stagiul de ucenicie mai pot încă șase luni să primească 500 de lei pentru faptul că i-au angajat. Stagiul este 1.350 de lei pentru șase luni”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

„Finanțarea primelor și a subvențiilor se va face din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu menținerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 și se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operațional Capital Uman în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului și Consiliului din 17 decembrie 2013”, anunță Ministerul Muncii într-un comunicat de presă.

Proiectul de act normativ poate fi consultat până la data de 16 decembrie 2016 pe pagina de internet a Ministerului Muncii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Elena Merișoreanu, anunț trist despre Florin Piersic. Toată lumea trebuie să se roage pentru el
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?