Stațiune unică în România datorită apelor miraculoase, la un pas de colaps

Publicat: 19/02/2017, 12:37

Situată la poalele Munților Rodnei, într-un peisaj de basm, stațiunea Sîngeorz-Băi este renumită pentru apele minerale vindecătoare care vin din numeroasele izvoare aflate în zonă, fiind desemnată stațiune balneoclimaterică încă din secolul XVII.

Apele de aici vindecă boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer, constipație cronică), colicistite, reumatism degenerativ, pancreatită cronică, obezitate, hepatită cronică și chiar guta cu manifestări la nivelul articulațiilor.

Deși recunoscute peste tot în lume, apele nu reușesc să atragă nici turiștii și nici bolnavii, lipsa investițiilor în infrastructură, în zone de agrement și de petrecere a timpului liber nereușind să substituie investițiile masive făcute de complexurile hoteliere în bazele de tratament.

„Am pierdut șirul investițiilor pe care le-am făcut aici. Avem cea mai modernă bază de tratament din Bistrița-Năsăud, cu cel mai mare punctaj la casa de asigurări de sănătate, dar din păcate stațiunea este evitată de pensionari, dar și de tineri. Am investit masiv în baza de tratament, am reușit să modernizăm și să acredităm 230 de camere de hotel, să le clasificăm de trei stele. Ne-am autorizat și pentru tabere, însă puțini sunt cei care vor să vină aici din cauza infrastructurii proaste, a faptului că stațiunea nu oferă mare lucru – nu există un club, nu există piscină, nu există un parc de aventură sau o pârtie de schi, așa că promovarea pe care o facem hotelului nostru nu este din păcate foarte eficientă” a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Eduard Mihăilescu, directorul unuia dintre complexele hoteliere din Sîngeorz-Băi.

În ultimii ani proprietarii celor două complexe turistice, amenajate la începutul anilor `70, cu o capacitate de 1.500 de locuri, au investit masiv în modernizarea și retehnologizarea celor două baze de tratament.

De asemenea, au investit în modernizarea camerelor de hotel, au creat săli de conferințe și de evenimente, însă asta nu-i convinge nici pe turiști și nici pe pensionari să vină să își petreacă timpul liber în una dintre cele mai frumoase stațiuni balneoclimaterice din România și nici statul nu îi mai încurajează.

„Stațiunea are un grad de ocupare de doar 30 la sută. Sunt perioade și perioade, însă an de an numărul biletelor de odihnă și tratament sunt din ce în ce mai puține. Anul trecut am pierdut 300 de locuri. Este foarte mult pentru noi. Din păcate nici anul acesta veștile nu sunt foarte bune: ne așteptăm ca biletele de odihnă și tratament să fie și mai puține, iar sezonul va începe și el mult mai târziu. Din acest an am înțeles că se va organiza o licitație electronică, iar termenul pentru licitație este de cel puțin 90 de zile așa că, în cel mai fericit caz, primii pensionari ar putea veni la odihnă și tratament începând din 1 iunie”, a spus Eduard Mihăilescu.

Până în 2010 Casa Națională de Pensii asigura pensionarilor din România peste 300.000 de bilete de odihnă și tratament în cele peste 40 de stațiuni din România. Numărul acestora a scăzut drastic în ultima perioară, anul trecut fiind subvenționate mai puțin de 60.000.

În aceste condiții, stațiunea Sîngeorz-Băi a primit anul trecut numai 2.100 de bilete de odihnă și tratament subvenționate de stat.

Autoritățile locale încearcă și ele să găsească soluții pentru investiții în Sîngeorz-Băi. Până acum Primăria orașului-stațiune a reușit sa ajungă la o înțelegere cu proprietarul unuia dintre complexele hoteliere care deținea monopolul pe apele minerale din localitate și să primească o licență pentru un izvor de apă minerală.

Izvoarele de ape minerale (izvoare bicarbonatate, clorate, sodice, calcice, magneziene) sunt neexploate, ele se află într-un stadiu avansat de dregradare, fiind lăsate în paragină de zeci de ani.

Anul acesta Primăria Sîngeorz-Băi vrea să amenajeze în centrul localității un pavilion cu o fântână arteziană iluminată, cu puncte de unde se va putea lua apă minerală. În timp, primăria vrea să amenajeze toate izvoarele din localitate, să creeze trasee turistice, o zonă de campare, un sat de creație și să investească în modernizarea pacului din localitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!