Tăriceanu, „preocupat” că România „defilează” în UE cu discuțiile despre OUG 13: Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț

Tăriceanu, preocupat că România defilează în UE cu discuțiile despre OUG 13: Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț
Publicat: 26/03/2017, 15:33
Actualizat: 26/03/2017, 23:04

„Înțeleg și respect dreptul cetățenilor români de a-și exprima opiniile (…) Constat, în același timp, că în ceea ce privește evenimentele de stradă – există o uriașa dezinformare și distorsionare a realității întăriă de următorul aspect: OUG 13 a fost atacată la CCR de CSM și președintele republicii ca fiind în afara legii. Ce a decis CCE, s-a pronunțat pe fond: că acțiunea e legală. Guvernul nu a făcut decât să pună în acord cu deciziile Curții. Nu cred că trebuie să fim mai catolici decat Papa în ceea ce privește abuzul în serviciu, nu trebuie scoasă nici incriminarea abuzului în serviciu”, a declarat, duminică, la Digi 24, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce adoptarea OUG 13 nu a fost precedată de o analiză, în acest sens, Tăriceanu a răspuns că nu deține informații, cu privire la acest fapt, admițând, în același timp, că la nivelul Guverrnului condus de Sorin Grindeanu a fost „cel puțin o inabilitate” în această chestiune.

„Nu știu să vă dau detalii cu privire la propunerile care au fost făcute. Cel puțin o inabilitate a fost. Inabilitatea, până la urmă, a adus niște costuri și cred că lucrul cel mai important nu e demisia ministrului Justiției, însă mă preocupă următorul lucru: cu abilitatea pe care o vedem, de care dăm dovadă toți, discuțiile noastre rămân cantonate într-un sigur subiect cu care România defilează în Uniunea Europeană (…) Să nu ne mire că țările membre ne privesc cu un anumit dispreț (…) dacă, în continuare, România va continua să rămână în acest domeniu”, a spus președintele Senatului.

Întrebat de ce nu s-a gândit Guvernul Grindeanu la această situație înainte să inițieze discuția, Tăriceanu a reiterat faptul că „pe fond, legal nu a fost nimic greșit pentru că ar fi fost sancționat de CCR”. La insistențele moderatorului că CCR nu s-a pronunțat pe fond, în urma sesizărilor venite din partea președintelui Klaus Iohannis, CSM și Avocatului Poporului, Tăriceanu a răspuns: „CCR nu s-a pronunțat pe fond, dar până la urmă într-un fel tot s-a pronunțat”.

În ceea ce privește grațierea, Tăriceanu a declarat că „va fi una din componentele unui pachet de măsuri pe care ministrul Justiției le va propune pentru a rezolva măcar parțial problemele din închisori”.

Guvernul planifică un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală pentru luna mai, având ca obiect transpunerea în lege a deciziilor Curții Constituționale privind Codurile. Proiectul urmează să fie transmis spre dezbatere Parlamentului, arată programul legislativ al Guvernului, transmis săptămâna trecută Parlamentului. Între modificările vizate se numără și unele care apăreau în OUG 13, însă cele mai controversate, precum cele privind abuzul în serviciu, lipsesc din lista de exemple a Guvernului.

De altfel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri, la Parlamentul European, că are în lucru un astfel de proiect de lege care va transpune „la virgulă” deciziile CCR în legile penale, fără nimic în plus sau în minus, în timp ce, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la o zi distanță, că așteaptă ca Ministerul Justiției să trimită acest proiect la Parlament pentru dezbatere.

În schimb, senatorii din Comisia Juridică au amânat pentru trei săptămâni dezbaterea pe amendamentele la proiectul legii privind grațierea, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a cerut acest lucru. Ministrul a afirmat că Guvernul pregătește și alte măsuri complementare, care să rezolve problema supraaglomerării din penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...