Parlamentul a înființat Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009. Băsescu: „Dacă iese Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată”

Parlamentul a înființat Comisia de anchetă pentru alegerile din 2009. Băsescu: „Dacă iese Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată
Publicat: 11/05/2017, 18:27
Actualizat: 11/05/2017, 19:42

„Domnule președinte, vă propun ca această comisie, primul lucru pe care să îl facă să socotească voturile după procesele verbale care se află deja arhivate, buletinele de vot nu mai pot fi renumărate pentru că înțeleg că nu mai există. Al doilea lucru pe care vi-l cer, să nu ajungeți la concluzia că Mircea Geoană e președinte. L-ați pune într-o situație stânjenitoare pe domnul Iohannis care ar treui să plece la Sibiu până își face (n.r – Geoană) mandatul. Aș vrea să vă atenționez că, dacă în urma acestui raport, iese Mircea Geoană președinte, am dreptul să mai candidez o dată”, a declarat fostul șef de stat, Traian Băsescu, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului, în timpul dezbaterilor generale purtate pe marginea Proiectului de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009.

La rândul său, înaintea supunerii la vot a proiectului de hotărâre, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat ironic că liberalii ar putea vota pentru înființarea comisiei cu o singură condiție: ca Liviu Dragnea să „demonstreze cum a reușit să transforme camioanele de probe privind fraudarea alegerilor din 2009”.

„Dacă domnul Dragnea va reuși să ne demonstreze această scamatorie care probabil l-a marcat mullți ani după aceea, PNL ar putea lua în calcul să voteze această butaforie de comisie de anchetă pe care doriți să o faceți”, a declarat liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, adăugând faptul că liberalii vor vota împotriva constituirii comisiei de anchetă, poziție susținută și de cei din USR.

Printre cei care s-au declarat „pentru” s-au numărat cei de la PMP, Eugen Tomac declarând că, alături de colegii săi de partid, își dorește renumărarea buletinelor de vot, dar că, „dacă vor exista elemente de neconstituționalitate” în hotărârea pe care ar urma să o adopte, „PMP va ataca la CCR această hotărâre”.

În ceea ce privește componența comisiei de anchetă, aceasta ar urma să fie formată din: Mihai Fifor – președinte (PSD), Adrian Țuțuianu (PSD), Dorel Căprar (PSD), Adrian Pleșoianu (PSD), Oana Florea (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), Steluța Cătăniciu (ALDE), Cezar Preda (PNL), Vasile Varga (PNL), Daniel Fenechiu (PNL), Mihai Goțiu (USR), Eduard Dircă (USR), Robert Turcescu (PMP) și Antal Istvan (UDMR).

Reamintim că, miercuri, Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au adoptat un raport cu amendamente pentru Proiectul de Hotărâre pentru constituirea comisiei de anchetă privind organizarea alegerilor prezidențiale din 2009, după ce a fost întors de la plen în vederea clarificării obiectivelor comisiei de anchetă, ca urmare a faptului că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis o anchetă cu un obiectiv similar.

Așa cum arată proiectul de hotărâre pentru pentru înființarea comisiei de anchetă, parlamentarii și-au arogat o serie de competențe pentru a lămuri o serie de aspecte care țin de alte instituții. mai exact, potrivit unor amendamente ale aleșilor PSD, comisia ar trebui să verifice legalitatea unor reglementări privind organizarea alegerilor, să determine implicarea unor instituții și persoane în procesul electoral, să verifice legalitatea atribuirii contractului pentru softul pentru alegeri și chiar să facă o expertiză în cazul secțiilor de votare din străinătate. Mai mult, ei vor să oblige pe oricine va fi citat să se prezinte la comisie, în caz contrar putându-se alege cu dosar penal.

Liberalii au acuzat PSD că „și-a făcut o procuratură paralelă în Parlament”.

Comisia de anchetă a fost decisă de PSD ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din 2009, acesta a mers la locuința lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alții, George Maior, șef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata