Riscurile nebănuite pe care le ascunde purtarea pantofilor cu toc

Riscurile nebănuite pe care le ascunde purtarea pantofilor cu toc
Publicat: 20/05/2017, 18:02
Actualizat: 02/10/2018, 09:32

„De regulă, la unele femei, bolta anterioară a piciorului se poate prăbuși și devine, astfel, rotundă, ceea ce duce la o presiune crescută în timpul mersului pe capetele metatarsienelor. Această presiune duce la apariția unor dureri, cunoscute sub numele de metatarsalgie. Anumite studii relevă că purtarea pantofilor cu toc ar favoriza apariția monturilor, dar nu este singurul factor determinant pentru acest lucru. În cazul platformelor, pot apărea, uneori, accidentările la nivelul gleznei, entorsele. Pantofii cei mai sănătoși sunt cei în care ne simțim confortabil și nu avem dureri la mers sau o nevoie lungă de adaptare”, precizează medicul ortoped Vlad Predesc pentru Gândul.

Primul semn că dezvoltăm o afecțiune ar fi legat de apariția constantă a unei stări de discomfort. De multe ori, se poate modifica modul în care călcăm, fapt observat prin felul în care se uzează talpa pantofului.

„Afecțiunile pot fi extrem de variate și numeroase. „Aș aminti aparița de monturi, situație cunoscută sub numele de hallux valgus, modificarea poziției degetelor,(degete în ciocan). Cei care au avut multiple traumatisme în tinerețe pot fi afectați de artroză, de pierderea mobilității articulațiilor piciorului și de apariția durerilor. În cazul bolilor reumatismale, cum ar fi poliartrita reumatoidă, apar modificări complexe la nivelul tuturor articulațiilor piciorului . De regulă, acestă situație necesită o intervenție chirurgicală”, mai spune medicul Vlad Predescu.

În general, cauzele pentru care ni se umflă picioarele pot fi nenumărate. „Pot fi provocate de boli medicale grave, cum ar fi cele cardiace sau renale, de afecțiuni ceva mai simple, cum ar fi insuficiența venoasă periferică și apariția varicelor. În cazul în care nu suferim de o boală anume, această condiție poate apărea ca urmare a repausului prelungit, fie pe scaun, fie în picioare. În acest caz, edemul la nivelul gambelor poartă denumirea de edem de postură. Motivul este legat de lipsa activității musculare la nivelul gambelor. Unul dintre factorii importanți pentru circulația venoasă la nivelul picioarelor este pompa musculară. Aceasta, prin contracții repetate, asigură întorcerea antigravitațională a sângelui către inimă. Când stăm, musculatura nu se mai contractă și nu mai pompează sângele, lucru care duce la o stagnare, o încetinire a circulției la nivelul gambelor, care se soldează cu o ușoară creștere de volum și tensiune în respectiva zonă. Ideal ar fi să avem, pe deo parte, un tonus muscular adecvat, obținut în urma exercițiilor fizice , iar, pe de altă parte, să evităm să stăm nemișcați o perioadă lungă de timp”, mai spune Dr. Predescu.

O perioadă îndelungată de stat pe scaun poate duce, de regulă, la dureri de coloană lombară și genunchi. „S-a observat că la 70% dintre persoanele care petrec mai mult de 10 ore pe zi pe scaun apar dureri de coloană lombară sau cervicală și dureri de genunchi. Acestea au legătură mai mult cu postura defectuasă și cu faptul că scade tonusul muscular la nivelul musculaturii coloanei vertebrale. În acest sens, recomandările medicale fac referire la modificarea și îmbunătățirea activității fizice sau la introducerea unor birouri înalte, în care se poate sta și în picioare. Nu în ultimul rând, în cazul în care avem o asemenea muncă, ar trebui să practicăm, în mod constant, sport, recomandabil de cel puțin trei ori pe săptămână”, precizează medicul Vlad Predescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Elena Udrea, în lacrimi. Ce s-a întâmplat cu micuța Eva
Săptămâna Mare. Când se coc cozonacii și se vopsesc ouăle
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
El Niño se va transforma în La Niña, iar 2024 ar putea fi cel mai...