Omul care îl provoacă pe Putin, reținut înainte de protestele programate luni în Rusia

Omul care îl provoacă pe Putin, reținut înainte de protestele programate luni în Rusia
Publicat: 12/06/2017, 14:24
Actualizat: 25/03/2019, 22:27

„Alexei a fost arestat la intrarea în blocul unde se află locuința noastră”, a transmis Yulia Navalnîi pe Twitter, adăugând că „planurile noastre nu s-au schimbat”.

Anterior, omul politic rus a cerut susținătorilor lui să participe la protestele anticorupție programate să aibă loc în mai multe orașe din Rusia.

Navalnîi a declarat duminică faptul că autoritățile ruse vor încerca să prevină folosirea de materiale sonore și video în cursul protestelor, afirmând că scopul acestora măsuri este de a umili protestatarii.

Cel puțin zece persoane au fost reținute la o demonstrație în orașul Vladivostok, alte patru au fost reținute la Blagoveshchensk și cel puțin o alta la Kazan.
Navalnîi urma să participe la protestul programat luni după-amiaza în centrul Moscovei, primind permisiunea de a organiza mitingul pe bulevardul Sakharova, însă ulterior a cerut schimbarea locației, alegând strada Tverskaya, aflată în apropiere de Kremlin.
Protestele coincid cu o serie de evenimente oficiale dedicate Zilei independenței Rusiei.

La sfârșitul lunii martie, acesta a fost ridicat de autoritățile rusești în timpul demonstrațiilor de stradă și arestat pentru 15 zile. Alexei Navalny, în vârstă de 40 de ani, este avocat și lider al celui mai important partid de opoziție din Rusia, Partidul Progresului. Tatăl său are origini ucrainene, iar fratele său este, în prezent, încarcerat sub acuzația de delapidare. Navalnîi trăiește la Moscova cu soția sa Yulia și copiii săi, Daria și Zakhar.

Acesta a intrat în atenția publică în jurul anului 2007 când a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de top de la Kremlin. Navalny a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acțiuni la unele dintre companiile rusești de top din domeniul petrolului și gazelor și le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupția și utilizarea improprie a bugetului de stat.
În ultimii 10 ani, Navalnîi a publicat cu regularitate documente confidențiale referitoare la acorduri demne de îndoială semnate de membri ai Guvernului rus și, prin aceste acțiuni, a câștigat încredere politică atât în mediul online, cât și în cel offline.
În 2011, Navalnîi a fondat Fundația Anticorupție și a condus o serie de proteste împotriva fraudei electorale la alegerile din 2011 în urma cărora partidul lui Putin și Medvedev a ajuns în posesia unui număr record de locuri în Parlament. Aceste proteste au atras atenția deosebită a presei din vestul Europei și au condus la arestarea lui Navalny în decembrie 2011.
După 15 zile petrecute în închisoare a continuat să organizeze mișcări de protest și înainte și după ce Putin l-a înlocuit pe Medvedev și a preluat președinția Rusiei în 2012. Începând de atunci, Navalnîi a fost prezentat în media drept „ ultimul erou al opoziției rusești” și „bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”.
După numeroase arestări între 2011 și 2012, Navalny a încercat să îl înlocuiască pe primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, strângând fonduri pentru campanie de la susținătorii lui. El a pierdut alegerile în favoarea protejatului lui Putin în urma unui scor foarte strâns.
În timpul campaniei electorale, Navalnîi a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare și a fost îndepărtat de Kremlin. El a fost eliberat după numai o zi după ce a făcut apel.
În decembrie 2016, acesta a anunțat că plănuiește să candideze la Prezidențialele din 2018 în Rusia.
Navalnîi a fost victima numeroaselor încercări de arestare a sa sub acuzația de delapidare și a petrecut mai mult de un an în arest la domiciliu, după care a început să adune oameni la protestele anticorupție îndreptate, în special, împotriva actualului prim-ministru, Dmitry Medvedev.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice